Postzegels brengen 220 jaar in beeld

Den Haag, 24 januari 2019. In januari 1799, 220 jaar geleden, werden in ons land alle lokale posterijen genationaliseerd. PostNL, de erfgenaam van deze postbedrijven, besteedt aan dit bijzondere jubileum aandacht met de uitgifte van het postzegelvel 220 jaar postbedrijf.

Driedimensionaal effect

Op het postzegelvel 220 jaar postbedrijf is het klassieke PTT-rood gecombineerd met donkerblauw en met twee kleuren oranje. Als extra laag is een opvallende uv-lak aangebracht. Door de schittering ontstaat niet alleen een feestelijk, maar ook een driedimensionaal effect.

Van lopende band tot feestslinger

Op het postzegelvel hebben de ontwerpers, Haico Beukers en Marga Scholma uit Haarlem, de historie van het postbedrijf in Nederland in beeld gebracht aan de hand van de verschuiving in aantallen brieven en pakketten. Marga Scholma: “Je kunt het ontwerp ook zien als een lopende band in een sorteercentrum waarop de post zich van links naar rechts verplaatst. Ik weet wel dat het in werkelijkheid gescheiden stromen zijn, maar dat is de vrijheid die je als ontwerper hebt. En door het wisselende kleurgebruik en het blokjespatroon is in het postzegelvel ook een feestelijke slinger te herkennen. Want een jubileum, dat vier je.”

Trots op de historie

Stephan van den Eijnden, commercieel directeur van PostNL, is net zo trots op de nieuwe postzegels als op de historie van het bedrijf waar hij werkt. ‘In 220 jaar is er natuurlijk ontzettend veel gebeurd. Ook de naam van ons bedrijf is regelmatig gewijzigd: van Post & Telegrammen in 1799 tot PostNL nu. Maar hoe we ook heten, we willen waardevol blijven voor al onze klanten. Ook nu we steeds meer veranderen van een traditioneel postbedrijf naar een postale en logistieke e-commercedienstverlener.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel 220 jaar postbedrijf telt 2 postzegels in 2 ontwerpen met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 24 januari 2019 verkrijgbaar bij het postkantoor in de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Voor meer informatie en foto’s:
PostNL Corporate Communicatie
T: +31 (0)88 868 82 60
E: mediarelations@postnl.nl