Postzegels brengen bedreigde boerenlandvogels in beeld

Den Haag, 21 februari 2020 – PostNL brengt vandaag in de serie ‘Beleef de natuur’ een nieuw postzegelvel uit, met op 10 postzegels 10 verschillende vogels van het boerenland. Daartoe behoort ook de grutto, die enkele jaren geleden door het Nederlandse publiek tot Nationale Vogel werd gekozen.

Landschap onder druk

Boerenlandvogels leven in de buurt van erven, schuren, sloten, akkers en weilanden. Door veranderingen in het landschap staat de natuurlijke leefomgeving van de boerenlandvogels steeds meer onder druk.

Vogelbescherming Nederland

Het gevolg daarvan voor de boerenlandvogels is ingrijpend, zo zegt Resi Becker, directeur Mail NL van PostNL. “In een halve eeuw tijd is 60% van deze vogels in ons land verdwenen. Nederland telt op dit moment nog zo’n 70 soorten boerenlandvogels. We moeten hier zorgvuldig mee omgaan. Daarom steunt PostNL met de uitgifte van deze postzegels de inspanningen van Vogelbescherming Nederland om alle wilde vogels en hun leefgebieden zo goed mogelijk te beschermen.”

Balans in posities en kijkrichtingen

Het ontwerp van Beleef de natuur - boerenlandvogels is van de hand van grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda. Op de postzegels zijn de volgende boerenlandvogels afgebeeld: gele kwikstaart, slobeend, grutto, wulp, zomertortel, patrijs, kievit, steenuil, tureluur en veldleeuwerik. Van de 10 boerenlandvogels op de postzegels zijn alleen de 2 baltsende grutto’s en de veldleeuwerik in de lucht te zien. De andere vogels zijn staand, zittend of zwemmend afgebeeld. Janse: “Dat heeft ermee te maken dat boerenlandvogels over het algemeen wat kleiner zijn en dus moeilijker te herkennen als ze vliegen. Belangrijker is dat ik een mooie balans wilde aanbrengen. Met vogels die verschillende posities innemen en naar verschillende kanten kijken.”

Frisse kleuren

Alle foto’s op de postzegels zijn afkomstig van Buiten-Beeld, de Nederlandse beeldbank voor natuurfotografie. Vanwege het voorjaar heeft Janse naar beelden gezocht met frisse kleuren groen, geel en oranje. “Dat laatste komt vooral mooi terug in de lange poten van de tureluur, in de kop van de patrijs, de buik van de slobeend en de halzen van de 2 baltsende grutto’s. Dat was ook een overweging om de titel deze keer oranje te maken.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Beleef de natuur - boerenlandvogels telt 10 verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 24 februari 2020 verkrijgbaar bij alle verkooppunten van PostNL, het postkantoor in de Bruna-winkels en via de website. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.