Postzegels brengen eerste atlassen in kaart

Den Haag, 23 maart 2020 – In 2020 is het 450 jaar geleden dat de allereerste atlas in druk verscheen, in Antwerpen. Al snel volgden er meer atlassen, die vooral in de Nederlanden werden uitgegeven. Met de uitgifte op 23 maart van het postzegelvel ‘De eerste atlassen’ besteedt PostNL aandacht aan 6 opmerkelijke uitgevers, hun atlassen en hun kaarten.

Toneel van de aardbodem

In 1570 bracht Abraham Ortelius in Antwerpen de eerste atlas uit, met de Latijnse titel Theatrum orbis terrarum (letterlijk: het toneel van de aardebodem). Antwerpen en Amsterdam waren belangrijke centra voor de atlas. Dat had alles te maken met de vooraanstaande positie van de Nederlanden in de internationale handel en scheepvaart.

Portretten en kaarten

Naast Abraham Ortelius staan Gerard de Jode, Gerard Mercator, Jodocus Hondius, Willem Jansz. Blaeu en Johannes Janssonius op de postzegels De eerste atlassen. Deze uitgevers uit de lage landen waren verantwoordelijk voor allerlei prachtige atlassen die in de 16e en 17e eeuw zijn uitgeven. Op de postzegels zijn niet alleen portretten van de 6 uitgevers te zien, maar ook van kaarten van de Nederlanden uit hun atlassen. Alle afgebeelde kaarten komen uit atlassen uit de collectie Allard Pierson | De Collecties van de UvA. De portretten werden door het Rijksmuseum beschikbaar gesteld.

Knik in het midden

Vanwege de leesbaarheid zijn de kaarten zo groot mogelijk op de postzegel geplaatst. Daarom liet Maud van Rossum, de ontwerper van het postzegelvel, de bladspiegel van de atlaspagina zo veel mogelijk weg. Alleen een klein randje liet zij als omkadering staan. Ook de knik in het hart van de pagina is nog te zien, de kaart komt immers uit een atlas.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel De eerste atlassen telt 6 verschillende postzegels met de waardeaanduiding internationaal 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een internationale bestemming. De postzegels zijn vanaf 23 maart verkrijgbaar bij het postkantoor in de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Voor meer informatie en foto’s:

PostNL Corporate Communicatie
T: 088 - 868 82 60
E: mediarelations@postnl.nl