Postzegels laten zien hoe ongewoon gewoon kan zijn

Den Haag, 18 oktober 2019 - Op het vandaag verschenen postzegelvel Gewoontjes van PostNL spelen knikkers de hoofdrol. Geen bonken, kalebassen of stuiters, maar gewoontjes. Deze oude naam gebruiken kinderen ook nu nog steeds voor de kleinere knikkers waarmee ze het knikkerspel spelen.

Knipoog naar ontwerp 

De titel is een knipoog naar de tegenstelling met het ontwerp, dat allesbehalve gewoon is. Grafisch ontwerper Michiel Schuurman uit Amsterdam, die de postzegels ontwierp, heeft een fascinatie voor hoe de allergewoonste dingen eruit zien. Schuurman: “De banale dingen waar je snel overheen kijkt. Ik wil mensen opnieuw naar gewone dingen laten kijken.” 

Lichtinval en schaduwwerking 

Op elke postzegel zijn 1 of 2 glazen knikkers met soms 1 of meer kralen afgebeeld, tegen een roze achtergrond. Bij iedere knikker of kraal is de lichtinval zichtbaar, met de bijbehorende schaduwwerking. Op de achtergrond staan wazige cirkels met gekleurde ringen. De knikkers, kralen en cirkels keren ook op de velrand terug. Ook zijn er waterdruppels te zien en kralen die schijnbaar van de rondjes van het prioritylogo zijn afgevallen. 

Bijzonder en ongrijpbaar 

Schuurman bedenkt elk jaar een nieuw stelsel van vormen, kleuren, effecten en vergezichten. Bij de zoektocht naar zijn nieuwste ‘collectie’ experimenteerde hij dit jaar met de breking van licht in knikkers en de schaduwen. “Ik heb iets met knikkers”, zegt Schuurman. “Niet alleen vanwege het bijzondere uiterlijk, maar ook door het ongrijpbare van de knikkertijd, die schijnbaar zonder aanleiding begint en eindigt.” 

Vrije opdracht 

Het ontwerp van Gewoontjes past in het beleid van PostNL om regelmatig winnaars van prestigieuze ontwerpwedstrijden een vrije opdracht te geven om postzegels te ontwerpen. Zo verschenen eerder dit jaar de postzegels Openbaar vervoer in Nederland, ontworpen door Thijs Verbeek, winnaar van de European Design Award (Gold) in 2018. “De bedoeling is dat de ontwerper zich laat leiden door hun eigen interesses”, zegt Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van PostNL. “Door wat hen boeit en raakt. Anders gezegd: hun persoonlijke fascinatie staat voorop.” Michiel Schuurman, ontwerper van het postzegelvel Gewoontjes, is winnaar van de Dutch Design Award for Communication in 2017. 

Verkrijgbaarheid 

Het postzegelvel Gewoontjes telt 6 verschillende postzegels voor post tot en met 20 gram met een internationale bestemming. De postzegels zijn vanaf 18 oktober 2019 verkrijgbaar bij het postkantoor in de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.