Postzegels met bloemenweelde voor jarig Mauritshuis

Den Haag, 21 februari 2022 - PostNL geeft vandaag kleurrijke postzegels uit ter gelegenheid van het jarige Mauritshuis. Dit jaar is het 200 jaar geleden dat het Mauritshuis zijn deuren opende als museum. Medeoprichter van het museum was Koning Willem I. Op het postzegelvel zijn beroemde bloemstillevens uit het jarige museum gecombineerd tot een nieuw werk.

De postzegels ‘200 jaar Mauritshuis’ zijn ontworpen door grafisch ontwerper Maud van Rossum uit Amsterdam. Zij stelde zich ten doel een sprankelend, feestelijk en kleurrijk postzegelvel te ontwerpen, waarbij zij zich liet leiden door de compositie van schilderijen die hangen in het museum. De bloemstillevens op het postzegelvel zijn geschilderd door Jan Brueghel de Oude, Jacob de Gheyn II, Ambrosius Bosschaert de Oude, Balthasar van der Ast en Jan Davidsz de Heem. Het oudste schilderij dateert uit 1610-1615, het jongste uit 1670.

In volle bloei

Om het 200-jarig jubileum te vieren, pakt het Mauritshuis uit met een tentoonstelling waarin de mooiste bloemstillevens uit de zeventiende eeuw te zien zijn. In deze tijd bloeide het bloemstilleven volledig op; van ‘onmogelijke’ fantasieboeketten tot rijkelijk versierde spektakelstukken. De tentoonstelling In volle bloei neemt je mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens en het domein van de plantkunde.

Overhandiging

Op 15 februari overhandigde Bob van Ierland, directeur Mail bij PostNL, het eerste exemplaar van de nieuwe postzegels aan Martine Gosselink, directeur van het Mauritshuis. Dit vond plaats op het voorplein van het Mauritshuis dat, samen met de voorgevel, geheel getooid is met prachtige bloemen. Deze postzegeluitgifte is alweer de vierde uitgifte die samen met het Mauritshuis tot stand is gekomen.

Beroemde collectie

Het Mauritshuis aan het Plein in Den Haag huisvest een wereldberoemde collectie Nederlandse 17e-eeuwse schilderkunst. Naast topstukken als De stier van Paulus Potter en Gezicht op Delft en Meisje met de parel van Johannes Vermeer beschikt het museum over een toonaangevende collectie bloemstillevens. Het schilderen van dergelijke stillevens is in de 17e eeuw een gespecialiseerd genre in de Lage Landen.

Eerste openbare museum

De geschiedenis van de collectie van het Mauritshuis begint in de Galerij Prins Willem V. Deze galerij aan het Buitenhof in Den Haag werd in 1774 geopend als het eerste openbare museum van Nederland. In dat museum toonde stadhouder Willem V zijn schilderijenverzameling aan het publiek. Zijn zoon, koning Willem I, schonk een groot aantal van de werken aan de Nederlandse staat. In 1822, dit jaar 200 jaar geleden, verhuisde de collectie naar het Mauritshuis.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel 200 jaar Mauritshuis telt zes verschillende postzegels met de waarde aanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 21 februari verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.