Postzegels met ideaalbeeld van stolpboerderij

Den Haag, 6 januari 2021. PostNL brengt de eerste postzegels van dit jaar uit voor de serie Typisch Nederlands. De serie staat in 2021 in het teken van woningtypes en gevels die kenmerkend voor ons land zijn. Het eerste postzegelvel is een eerbetoon aan de stolpboerderij.

Na het vel Typisch Nederlands - de stolpboerderij verschijnen de komende maanden in de serie nog postzegels over houten huizen (22 februari), grachtenpanden (22 maart), woonboten (6 april) en rijtjeshuizen (14 juni).

Alles onder één dak

De vierkante stolpboerderij met piramidevormig dak ontstond halverwege de 16e eeuw in Noord-Holland. Kenmerkend voor dit Nederlandse boerderijtype is dat het hele boerenbedrijf – mensen, dieren en oogst – onder één dak samenkwam. Er zijn 2 varianten: bij de Noord-Hollandse stolp zitten de staldeuren aan de achterkant, bij de West-Friese stolp juist aan de voorkant.

Hollandse luchten

Het ontwerp van de postzegelserie Typisch Nederlands is ook dit jaar gemaakt door grafisch ontwerper Edwin van Praet van Total Design uit Amsterdam. In eerste instantie wilde Van Praet de stolpboerderij tegen een neutrale achtergrond afbeelden. Tijdens het illustreren bedacht hij hoe mooi het zou zijn als je ook de beroemde Hollandse luchten zou zien. “Op elke postzegel uit de serie zie je een ander moment van de dag”, zegt Van Praet. “Bij de stolpboerderij is dat de ochtendschemering, het aanbreken van de dag wanneer de boer aan het werk gaat en het dauw nog op het land ligt.”

Broedersbouw

De op de postzegel afgebeelde stolpboerderij uit 1742 heet Broedersbouw en is te vinden in het Noord-Hollandse dorp Zuidoostbeemster. In de illustratie op de postzegels wordt de boerderij aan de zijkant geflankeerd door een boom, aan de voorzijde is het groen van grasland te zien. Onderaan de postzegel loopt een zwarte lijn die verwijst naar het straatniveau. Links van de boerderij is de opkomende zon te zien, tegen een hemel met verwaaide stroken lucht.

Romantisch ideaalbeeld

De stolpboerderij heeft volgens Van Praet een “waanzinnig mooie vorm”, alsof hij gemaakt is om op een postzegel af te beelden. Op basis van die vorm heeft hij een schilderijtje gemaakt. “Een romantische illustratie als ideaalbeeld van de stolp. Maar het is geen nostalgisch plaatje, het is echt een illustratie van nu geworden.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Typisch Nederlands - stolpboerderijen telt 6 gelijke postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 4 januari 2021 verkrijgbaar bij het postkantoor in de Bruna-winkels en via de website. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.