Postzegels over de frisse en zilte natuur van Zeeland

Den Haag, 3 januari 2022 - PostNL brengt vandaag postzegels uit over de flora en fauna in de natuurgebieden rondom Fort Ellewoutsdijk in Zeeland. Het nieuwe vel met 10 verschillende postzegels maakt deel uit van de PostNL-serie Beleef de natuur.

Op de postzegels uit deze serie zijn planten en dieren uit bijzondere Nederlandse natuurgebieden afgebeeld, verspreid over ons land. In 2022 komen achtereenvolgens de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Limburg en Gelderland aan bod.

Cultureel erfgoed

Fort Ellewoutsdijk, een verdedigingswerk uit 1839, ligt buitendijks, net buiten de Ellewoutsdijkpolder. In 1981 werd het fort door de Vereniging Natuurmonumenten gekocht, dit vanwege de bijzondere positie als cultureel erfgoed in het Zuid-Bevelandse landschap. De omgeving geeft een beeld van Zeeland van voor de inpoldering, met een van de weinige buitendijkse schorren in de Westerschelde.

Fantastisch uitzicht

Bianca van Swieten, coördinator natuurbeheer bij Vereniging Natuurmonumenten, omschrijft Fort Ellewoutsdijk als een bijzonder cultuurhistorisch monument. “Vanaf het fort is er een werkelijk fantastisch uitzicht op de natuur van de Westerschelde. Dit deel van Zeeland is een belangrijke schakel voor trekvogels om op te vetten en tot rust te komen. Het fort is een prachtige plek, alsof de tijd heeft stilgestaan.”

Natuurlijke omgeving

Het postzegelvel Beleef de natuur – Fort Ellewoutsdijk is een ontwerp van grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda. Op het vel zijn de volgende 10 planten en dieren in hun natuurlijke omgeving geportretteerd: noordzeekrab, zwartkopmeeuw, rosse grutto, kokkel, kortarige zeekraal, veranderlijke steurgarnaal, gewone mossel, kleine zee-eik, zeehond en gewone zeester.

Schorren, slikken en slib

De uitgifte over Fort Ellewoutsdijk betekende voor grafisch ontwerper Janse een terugkeer naar de provincie waar hij is geboren en opgegroeid. In de postzegels heeft hij het typische karakter van Zeeland weten vast te leggen. Het ruikt er volgens Janse ook anders. “Frisser, zilter. Buitendijks gaat het water nog steeds zijn eigen gang. Als ik aan de Zeeuwse natuur denk, zie ik schorren, slikken en slib voor me. Dan denk ik aan eb en vloed, aan de Westerschelde die voortdurend in beweging is.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Beleef de natuur – Fort Ellewoutsdijk telt 10 verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 3 januari 2022 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.