Postzegels over het stilste gebied van Nederland

Den Haag, 6 januari 2021. PostNL brengt de eerste postzegels in de serie Beleef de natuur van dit jaar uit. Het postzegelvel Beleef de natuur – Dwingelderveld besteedt aandacht aan de unieke flora en fauna van dit heidelandschap in het midden van Drenthe.

In de serie Beleef de natuur geeft PostNL dit jaar 4 postzegelvellen uit met in totaal 40 postzegels. Op de postzegels komen afbeeldingen voor van planten en dieren in bijzondere Nederlandse natuurgebieden. Later dit jaar verschijnen nog postzegelvellen over het moeraslandschap De Onlanden (22 februari), het duingebied Duin en Kruidberg (14 juni) en het park bij de landgoed Haarzuilens (16 augustus).

Natte slenken, droge zandruggen

Het Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Dit beschermde natuurgebied werd eind 2020 bovendien verkozen tot het stilste gebied van Nederland. Op de uitgestrekte vochtige heide van het Dwingelderveld wisselen natte slenken en droge zandruggen elkaar af. Daardoor is er veel variatie in plantengroei en dierenleven.

Natuurlijke omgeving

Op de vandaag verschenen postzegels zijn 10 markante bewoners van het Dwingelderveld in hun natuurlijke omgeving afgebeeld. Het gaat om het Drents heideschaap, de zandhagedis, bijenwolf, grove den, ringslang, geelgors, hazelworm, kraanvogel, het veenmos en het ree. In een aparte grafische laag op het postzegelvel zijn transparante afbeeldingen verwerkt van een torenvalk met gespreide vleugels, de naalden van een grove den, een kruipende mestkever, het profiel van de kop van een Drents heideschaap en een kale zomereik.

Natuurmonumenten

De serie Beleef de natuur voor 2021 is, net als de eerdere uitgiften, ontworpen door grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda. Bij de selectie van de natuurgebieden werkte Janse samen met natuurbeschermingsorganisatie Natuurmonumenten. “Tijdens die intensieve zoektocht”, zegt Janse, “is mij opnieuw duidelijk geworden hoe ongelooflijk mooi de natuur in Nederland toch is. Dat laten ook deze postzegels over Drenthe weer zien.”

Schaap en geelgors

Het postzegelvel opent met een intens winters beeld van het Drents heideschaap. Volgens Janse is dit dier nog als half wild te beschouwen doordat het zichzelf in leven kan houden. “Op de postzegel ernaast zit op een takje de geelgors, een prachtig vogeltje. Typisch voor het oosten van ons land, zeker in Drenthe. En, heel bijzonder, zijn zang lijkt precies op de eerste maten van Beethovens 5e symfonie.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Beleef de natuur - Dwingelderveld telt 10 verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 4 januari 2021 verkrijgbaar bij alle verkooppunten van PostNL, het postkantoor in de Bruna-winkels en via de website. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.