Herfstbruine rouwpostzegel voor zwaardere rouwpost

Den Haag, 3 november 2020. PostNL heeft vandaag een nieuwe rouwpostzegel uitgegeven. Op deze postzegel staat de waardeaanduiding 2 voor rouwpost zwaarder dan 20 gram met een bestemming binnen Nederland. Voor rouwpost geldt hetzelfde basistarief als voor andere brieven.

De uitgifte van de Rouwpostzegel Nederland 2 is mede op verzoek van de uitvaartbranche gedaan. Uitvaartondernemers merken dat nabestaanden steeds meer zorg aan de rouwbrieven besteden, met bijvoorbeeld luxere en zwaardere kaarten. Daardoor is het steeds vaker nodig om 2 rouwpostzegels op een brief te plakken, wat als ongewenst wordt beschouwt.

Diagonaal lichtverschijnsel

Op de vierkante rouwpostzegel Nederland 2 is tegen een herfstbruine achtergrond een lichtverschijnsel te zien op de diagonaal van linksonder naar rechtsboven. Het verloop in de achtergrondkleur keert terug in de letters van de landaanduiding Nederland.

Tijdloos ontwerp

De eerste versie van de rouwpostzegel verscheen in 1998, naar een ontwerp van grafisch ontwerper Rutger Fuchs uit Amsterdam. Sindsdien is het verschillende keren op details aangepast, onder meer door de komst van de euro en de vervanging van het eurotarief door de waardeaanduiding Nederland 1. Ook voor de Rouwpostzegel Nederland 2 heeft Fuchs voortgeborduurd op zijn tijdloze ontwerp.

Aparte procedures voor rouwpost

In Nederland versturen we jaarlijks miljoenen rouwkaarten. PostNL behandelt deze rouwpost in alle schakels van de postketen met de uiterste zorgvuldigheid. Zo zijn er voor rouwkaarten aparte procedures om de kwaliteit tijdens collectie, sortering en bezorging zo hoog mogelijk te houden. De snel herkenbare rouwpostzegel speelt daarin een belangrijke rol, net zoals de aanlevering van de rouwkaarten in speciale verzamelenveloppen. Al dit soort maatregelen hebben tot doel onze kwaliteit voor deze stroom uiterst belangrijke en persoonlijke berichten nog beter te borgen.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel met de Rouwpostzegel Nederland 2 telt 50 gelijke postzegels met de waardeaanduiding Nederland 2, bedoeld voor rouwpost zwaarder dan 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 3 november 2020 online verkrijgbaar via de webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 – 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.