Ruim 1 op de 10 Nederlanders wil broer of zus inruilen

Den Haag, 30 september 2019 – Nationale Broer en Zus-dag – Ruim 1 op 10 Nederlanders is zijn broer(s) en/of zus(sen) zo zat dat ze deze het liefst inruilen. 18 procent heeft regelmatig flinke ruzie, en het merendeel daarvan (12%) heeft daarom geen contact meer met broer(s) en/of zus(sen). Als de gemoederen hoog oplopen, dan zijn de meest voorkomende redenen hiervoor het niet nakomen van afspraken en het gedrag van de levenspartner van de betreffende broer of zus. Dat blijkt uit onderzoek van PostNL onder ruim 1.000 Nederlanders naar aanleiding van de Nationale Broer en Zus-dag.

Geen contact meer

De band tussen broers en zussen kent een bijzondere curve. Over het algemeen is de broer-zusrelatie onder Nederlanders tot 30 jaar het sterkst, daarna wordt de relatie slechter. Tot het moment dat we richting ons pensioen gaan: vanaf 65 jaar wordt de band weer hechter. Desondanks heeft 17% van de ouderen geen contact meer met zijn/ haar broer(s) of zus(sen). De meeste Nederlanders zien hun broer(s) en/of zus(sen) wel met enige regelmaat. Gemiddeld is dat 1 keer per maand. 28% ziet elkaar alleen op verjaardagen of andere belangrijke levensgebeurtenissen.

Onvoldoende aandacht voor elkaar

Niet iedereen is tevreden met de mate van aandacht van broer(s) en/of zus(sen). 1 op de 5 vrouwen vindt dat zij niet genoeg aandacht krijgen. Van de mannen is dit 15 procent. Dat blijkt niet onterecht: bijna 2 op de 5 ondervraagden vindt dat zij zelf te weinig aandacht geven aan hun bloedverwanten. Opvallend is dat vooral het middelste kind uit een gezin zich achtergesteld voelt in de aandacht van de ouders. 1 op de 5 zegt dat hun broer(s) en/of zus(sen) worden voorgetrokken. Marieke Schoon van PostNL: “In het huidige drukke bestaan is het lastig om je aandacht goed te verdelen. Maar aandacht betekent niet per se dat je bij iemand langs hoeft te gaan. Vaak is een klein gebaar, zoals het sturen van een kaartje of een bosje bloemen, voldoende om iemand een goed gevoel te geven en te laten weten er voor diegene te zijn.”

Ruzie bijleggen? Zwijg erover!

46% van de Nederlanders ligt weleens met zijn broer(s) en/of zus(sen) in de clinch, waarvan 12% door ruzies helemaal geen contact meer heeft. Ruzies worden doorgaans bijgelegd door het uit te praten. 19% doet dat persoonlijk, 11% telefonisch. Ook populair: de aanleiding van de ruzie doodzwijgen. 18% van de ondervraagden legt op deze manier een ruzie met broer of zus bij.

Top 5 redenen ruzies tussen broers en zussen

1. Afspraken niet nakomen
2. Gedrag van de levenspartner
3. Zorg voor ouders
4. Liegen en bedriegen
5. Meer/minder aandacht van ouders

Over het onderzoek

Dit onderzoek naar aanleiding van Nationale Broer en Zus-dag is een initiatief van PostNL en uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Direct Research onder 1.000 respondenten in de leeftijd vanaf 18 jaar. De respondenten zijn een representatieve afspiegeling van de Nederlandse samenleving.