Snaarinstrumenten samen op postzegelvel

Den Haag, 7 november 2022 - De nieuwste persoonlijke postzegels van PostNL geven een overzicht van bijzondere snaarinstrumenten.

Op iedere postzegel staat een totaalbeeld met een detailopname van een snaarinstrument. De detailfoto loopt door op de velrand links of rechts. Op de postzegel zijn beide foto’s met elkaar verbonden door witte cirkeltjes van verschillende grootte.

Constructie en speelwijze

Op de postzegels staan de volgende snaarinstrumenten afgebeeld: kayagum (Zuid-Korea), harp (Frankrijk), barokmandoline (Italië), nkundi (Congo), rabab (Noordelijk Afrika), citer (Duitsland), altviool (Nederland), kamancha (Iran), charango (Bolivia) en nyckelharpa (Zweden). Bij snaarinstrumenten is er wat de constructie betreft een onderscheid tussen luitachtigen, harpachtigen en citers. Een ander verschil is de speelwijze, met een strijkstok, door te tokkelen of door een aanslag met hamertjes en toetsen zoals bij de piano.

Kunstmuseum

De postzegels zijn ontworpen door grafisch ontwerper Bart de Haas uit Den Haag. Alle afgebeelde snaarinstrumenten zijn door hem gefotografeerd in het Kunstmuseum Den Haag. Dit museum beheert een uitgebreide collectie van ruim 3.800 muziekinstrumenten.

Muziek verbindt

De Haas heeft een evenwichtige spreiding van westerse en niet-westerse instrumenten gekozen. “Ze zijn niet tegenover elkaar gezet, maar diagonaal links en rechts over het postzegelvel verdeeld. Het wezen van muziek is immers de verbinding. Op de postzegels staan snaarinstrumenten uit alle windstreken. Uit Europa natuurlijk, maar ook Afrika, Amerika en Azië komen aan bod.”

Kenmerkende details

Bij het maken van de detailfoto’s liet de ontwerper het meest herkenbare deel van ieder snaarinstrument op de postzegel zelf terechtkomen. Voor de mandoline koos hij het opmerkelijke klankgat met rozet. Bij de kayagum gaat de aandacht uit naar de opvallende elementen onder de snaren, bij de harp is het de typische bocht, bij de nkundi het gebeeldhouwde hoofdje en bij de rabab de half haaks staande hals.

Grafisch element

Op elke postzegel zijn de totaalfoto en de detailfoto met elkaar verbonden door steeds kleinere wordende witte bolletjes. Dit grafische element heeft volgens De Haas een subtiele muziekassociatie. “Je kunt er in zien wat je wilt zien: snaren, fretjes, muzieknoten of ledjes. Het is levendig, voegt ritme toe. En het danst een beetje – ook daar is muziek voor bedoeld.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Snaarinstrumenten telt 10 persoonlijke postzegels in 10 verschillende ontwerpen, met de waardeaanduiding Nederland 1 voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar via www.postnl.nl/collect en bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.