Speciale postzegels met informele portretten van het koninklijk gezin

Den Haag, 17 september 2019 – Op de nieuwste postzegels van PostNL staan 5 indringende portretten van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Erwin Olaf, die dit jaar zijn 40-jarig jubileum viert.

Koninklijke kerstkaart

Op de achtergrond van het postzegelvel staat een groepsfoto van de koning, koningin en hun 3 dochters. Deze foto, ook van de hand van Olaf, sierde de koninklijke kerstkaart van 2018. De uitgifte van de nieuwe postzegels met de 5 koninklijke portretten is een initiatief van PostNL.

Zelf rondgeleid

In 2019 waren er verschillende jubileumtentoonstellingen met het werk van Olaf, onder meer in het Gemeentemuseum Den Haag en het Fotomuseum Den Haag. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten deze tentoonstellingen, waar zij door Olaf persoonlijk werden rondgeleid. Olaf: “Op die overzichtstentoonstellingen was te zien hoe ik ben veranderd van angry young man in een beeldend kunstenaar die meer bezonnen en beschouwend naar de wereld kijkt. Dat geldt ook voor de bijna abstracte en absurdistische ontdekking van het portret als medium, met technieken als croppen en aansnijden. Hoe dicht kun je komen bij de essentie van de mens? Die lessen heb ik toegepast bij deze portretten van het koninklijk gezin.”

Spraakmakende kunstenaars

PPostNL wilde heel graag de informele foto’s van het koninklijk gezin op postzegels zetten, zo legt Stephan van den Eijnden uit, commercieel directeur Mail van PostNL. “Op de 5 eerder dit jaar uitgebrachte postzegels met Olafs belangrijkste werk was er geen plek voor. Nu krijgen deze toegankelijke en indringende foto’s alle aandacht die ze verdienen. De uitgifte van vandaag past ook in onze traditie om regelmatig spraakmakende kunstenaars opdracht te geven voor postzegelontwerpen. Zo zijn de permanente postzegels met koning Willem-Alexander ontworpen door Studio Job, op basis van een portret van fotograaf Rineke Dijkstra.”

Erwin Olaf

Erwin Olaf (Hilversum, 1959) volgde de School voor Journalistiek in Utrecht en richtte zich na zijn afstuderen achtereenvolgens op reportagefotografie en geënsceneerde fotografie. In 2013 ontwierp Olaf het beeld voor de nieuwe euromunt met koning Willem-Alexander. De fotograaf heeft vele prijzen op zijn naam staan, waaronder een Lucie Award (voor Achievement in Advertising) en in 2011 de Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Het Koninklijk Gezin telt 5 verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 17 september 2019 te bestellen via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels en bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.