Stadstuin op PostNL-pakketautomaat in Woerden bevordert biodiversiteit

Den Haag, 26 januari 2024 - PostNL plaatste op donderdag 25 januari 2024 de tweede pakketautomaat met stadstuintje bij de Gamma op de Molenvlietbaan 8 in Woerden. Het dak van deze pakketautomaat is, net als dat van een eerder exemplaar in Den Haag, omgetoverd tot stadstuintje om de lokale biodiversiteit te bevorderen. Het sedumdak is afgestemd op de flora en fauna in de nabije omgeving en er zijn planten en insecten op de automaat afgebeeld die in de buurt zijn waargenomen en op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten staan. Mensen die gebruik maken van deze pakketautomaat en voor het eerst een kluisje openen, kunnen daarin een kleine groene attentie vinden.

Het speciale ontwerp van de pakketautomaat is niet alleen mooi maar heeft ook een educatieve functie. Het vertelt feiten en weetjes over de dieren die worden aangetrokken door dit stadstuintje. Zo speelt dit specifieke stadstuintje in op de zeldzame bonte wespbij, op het vlinderstrikje en op de gele luzernevlinder. Suzanne Debrichy, Environmental Lead PostNL: “De pakketautomaat is goed zichtbaar in de buurt. We hopen dat dit initiatief anderen inspireert om zich in te zetten voor de lokale biodiversiteit. Want ook kleine acties kunnen daaraan bijdragen.”

PostNL heeft een ruim aanbod van alternatieve bezorglocaties zoals retailpunten, pakketautomaten of een veilige plek rondom het huis. Hierdoor kan er altijd bezorgd worden op de plek waar de consument het wil ontvangen. Zo worden er minder onnodige kilometers gemaakt, wat bijdraagt aan het milieu en de leefomgeving. Duurzaamheid en leefbaarheid zijn belangrijke thema's voor PostNL. Zo is het doel om volledig uitstootvrij te bezorgen in de zogenaamde "last mile" in 2030. Nu al bezorgt PostNL in meerdere steden uitstootvrij én overlastarm door, naast de inzet van elektrische bussen ook zogenaamde licht elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) te gebruiken in drukke binnensteden. Deze zijn niet alleen volledig uitstootvrij, maar ook 40% smaller dan een gewone bus, waardoor ze minder ruimte innemen.