Studenten ontwerpen postzegels koning Willem I

Den Haag, 20 juni 2022. Vandaag geeft PostNL een nieuw postzegelvel uit, ter gelegenheid van het 250e geboortejaar van de eerste koning uit het huis Oranje-Nassau: Willem I (1772-1843).

Prins Willem Frederik zag 250 jaar geleden in Den Haag het levenslicht. In 1815 werd hij uitgeroepen tot koning Willem I van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Op de postzegels 250 jaar koning Willem I staan portretten van hem en zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen, naast een afbeelding van het stadspaleis in Fulda. Van 1802 tot 1806 regeerde prins Willem Frederik als Fürst over dit Duitse vorstendom.

Studenten ArtEZ

Het ontwerp van de postzegels is gemaakt door studenten Graphic Design van ArtEZ, University of the Arts in Zwolle. Aan het project deden in totaal 40 studenten mee, met elk hun eigen inbreng in het eindresultaat. Er is individueel gewerkt en in groepjes van wisselende samenstelling, met begeleiding door docenten van ArtEZ.

Nassaublauw

De portretten van Willem I en Wilhelmina zijn, net zoals de foto van het stadspaleis, door de studenten ingrijpend bewerkt. Zo is voor monochroom Nassaublauw gekozen als klassieke kleur die bij ons koningshuis past. “Aan de beelden is verder een structuur toegevoegd met een pastelachtig effect, als verwijzing naar de grote belangstelling van koning Willem I voor de kunsten”, aldus Lois Barendse, een van de studenten uit het project. “Deze structuur brengt ook meer diepte in het beeld. Door het lichtere blauw lijkt het alsof er een spotlight op de onderwerpen staat. Daardoor krijgt het iets verhevens.”

Militaire Willems-Orde

Op de postzegels is het officiële monogram van koning Willem I te zien, maar ook een feestelijk patroon van kruisen in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. De vorm van het kruis is afgeleid van de Militaire Willems-Orde, de hoogste ridderorde van Nederland. Deze orde werd door koning Willem I zelf ingesteld voor daden die getuigen van moed, beleid en trouw.

Design & Dynastie

Dit jaar is van 18 juni tot 28 augustus in Fulda in Duitsland de tentoonstelling Design & Dynastie, 250 Jahre Hofleben Oranien-Nassau te zien. De tentoonstelling werd samengesteld door curator Nicole Uniquole. Zij combineerde hedendaags ontwerp met objecten uit de Koninklijke Verzamelingen. De tentoonstelling beslaat de periode van zeven Nederlandse koningsparen, van koning Willem I en zijn echtgenote koningin Wilhelmina tot en met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Tijdens de opening van de tentoonstelling werd het postzegel officieel door PostNL uitgereikt aan Dr. Thomas Heiler, hoofd van het Stadsarchief van Fulda en sinds 2011 ook hoofd van het cultureel bureau van die stad.

Over koning Willem I

Het koningschap van Willem I kenmerkte zich door handhaving van de hervormingen uit de Franse tijd en door grote investeringen in industrie, handel en in de aanleg van veel kanalen en wegen. In 1840 deed Willem I afstand van de troon en werd hij opgevolgd door zijn oudste zoon, koning Willem II.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel 250 jaar koning Willem I telt 6 postzegels in 3 verschillende ontwerpen, met de waarde aanduiding Internationaal 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een internationale bestemming. De postzegels zijn vanaf 20 juni verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via de webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Voor meer informatie en foto’s:

PostNL Corporate Communicatie
T: 088 - 868 82 60
E: mediarelations@postnl.nl