Tall ships en marineschepen op postzegels over Sail Den Helder

Den Haag, 26 juni 2023. Op 29 juni gaat Sail Den Helder van start, een grootschalig maritiem evenement dat 4 dagen duurt. In aanloop naar Sail Den Helder geeft PostNL vandaag nieuwe postzegels uit, waarop ook de Marinedagen 2023 en de Tall Ships Races 2023 aan bod komen.

Op Sail Den Helder 2023 worden 300.000 bezoekers verwacht. In de haven en op de kades van Den Helder kunnen zij kennismaken met alles wat de maritieme sector te bieden heeft: van varend erfgoed en tall ships tot moderne opleidingsschepen en marinevaartuigen.

Directeur Mail Nederland bij PostNL, Bob van Ierland reikt op maandag 26 juni het eerste postzegelvel ‘Sail Den Helder’ uit aan Jan de Boer, de burgemeester van Den Helder.

Zeil- en motorschepen

Het postzegelvel ‘Sail Den Helder’ telt 10 postzegels in 2 verschillende ontwerpen. Aan de linkerzijde van het postzegelvel is de oriëntatie van de postzegels 180 graden gedraaid ten opzichte van die op de rechterzijde. In beide postzegelontwerpen is gebruikgemaakt van foto’s van 2 verschillende zeilschepen. Op het liggende beeld staat op de tab naast de postzegel een motorschip van de marine afgebeeld. De afgebeelde schepen zijn het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter uit 2002 (Nederland), de tweemaster Abel Tasman uit 1913 (Nederland), het tall ship Juan Sebastián de Elcano uit 1927 (Spanje), de driemaster ARM Cuauhtémoc uit 1982 (Mexico) en de driemaster Mircea uit 1938 (Roemenië).

Hollandse luchten

Het postzegelvel is ontworpen door grafisch ontwerper Maud van Rossum uit Amsterdam. Zij koos voor beelden met verschillende typen schepen naast elkaar tegen een zo rustig mogelijke achtergrond met mooie Hollandse luchten. Bij de verdeling van de beelden zijn de foto’s van de marineschepen op de tabs links en rechts geplaatst, terwijl de zeilschepen zich op de postzegels zelf bevinden. Van Rossum: “Op die manier is een scheiding aangebracht tussen de verschillende evenementen. Door de kijkrichting op de ene zijde van het vel 180 graden te draaien ten opzichte van de andere zijde, komt er dynamiek in het totaalbeeld.”

Scharnierpunt

Op het postzegelvel zijn verschillende foto’s gebruikt, met elk hun eigen horizon. Door de foto’s ten opzichte van elkaar te verschuiven, is voorkomen dat de zichtlijnen optisch op dezelfde of bijna op dezelfde hoogte staan. “Door de verschuiving ontstond ook ruimte om op de postzegels de verschillende evenementen in Den Helder typografisch te duiden”, aldus Van Rossum. “De verticaal lopende titel Sail Den Helder dient als scharnierpunt om de horizontale titels van de Marinedagen en de Tall Ships Races te verbinden. Zo vatten zij het verhaal van deze postzegels samen.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘Sail Den Helder’ telt 10 postzegels in 2 ontwerpen, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 26 juni 2023 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via de webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald. De prijs per vel met 10 postzegels is € 10,10.