Terschelling krijgt eigen postzegel

Den Haag, 25 maart 2019 – De bekende postzegelserie Mooi Nederland staat in 2019 in het teken van de Nederlandse Waddeneilanden. Vandaag is het derde postzegelvel uit deze serie verschenen, met ruimschoots aandacht voor de natuur en de architectuur van Terschelling. Begin dit jaar verschenen al postzegels over Texel en Vlieland, later zijn Ameland en Schiermonnikoog aan de beurt. Ook brengt PostNL een verzamelvel over alle vijf de eilanden uit.

Landschappelijke schoonheid

De serie Mooi Nederland besteedt sinds 2005 aandacht aan lokale geschiedenis, culturele rijkdom en landschappelijke schoonheid. De nieuwe serie dit jaar over de Nederlandse Waddeneilanden werd ontworpen door Birza Design uit Deventer.

Herkenbare beelden van Terschelling

In het ontwerp van Mooi Nederland 2019: Terschelling speelt de eilandvorm de hoofdrol. Dat komt tot uiting in de kaart van Terschelling, die de ontwerpers in het klein op de postzegels en in het groot op het postzegelvel hebben geplaatst. Op de postzegels staan herkenbare beelden van het eiland: de Brandaris als de oudste vuurtoren van Nederland, een monumentale grafsteen op het Strieperkerkhof, het clubhuis van het duikteam Ecuador, een rij kleurrijke boeien op de gemeentewerf en een lepel met cranberries. In het ontwerp keert de typische vorm van het eiland ook op andere manieren terug. Zo is het lettertype van de bijschriften een zogeheten kistletter, opgebouwd uit elementen die los van elkaar staan.

Indrukwekkende natuur, gigantische stranden

Vrijwel alle gebruikte foto’s dateren van een werkbezoek aan Terschelling door de grafisch ontwerpers Ingmar en Carla Birza, in de zonnige zomer van 2018. Carla Birza omschrijft Terschelling als een eiland “waar in alle opzichten de belangrijke rol van de zee herkenbaar is. Ook de natuur is indrukwekkend, zeker op het punt waar de panoramafoto is genomen. Daar kun je prachtig 360 graden rondkijken, zowel naar de Waddenzee als de Noordzee. Daar was ik diep van onder de indruk, daar wil ik nog een keer naartoe terug. Prachtig duinbos ook. En de gigantische stranden zijn natuurlijk schitterend.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Mooi Nederland 2019: Terschelling telt 5 gelijke postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 25 maart 2019 verkrijgbaar bij PostNL-locaties op het eiland Terschelling en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Voor meer informatie en foto’s

PostNL Corporate Communicatie
T: 088 - 868 82 60
E: mediarelations@postnl.nl