Typisch Nederlands: de rookworst op een postzegel

Den Haag, 3 januari 2020 – In de nieuwe postzegelserie Typisch Nederlands heeft PostNL op 2 januari postzegels uitgebracht waarop de populaire rookworst de hoofdrol speelt. In ons land werken we jaarlijks tientallen miljoenen rookworsten weg. Uit de hand of bij typisch Nederlandse gerechten, zoals erwtensoep of stamppot van boerenkool of zuurkool.

Nieuwe serie 

Wat voor Nederlanders heel gewoon is, vinden buitenlanders vaak heel bijzonder. Die aparte aspecten van onze samenleving figureren in de nieuwe serie Typisch Nederlands, waarvan op 2 januari het eerste postzegelvel van PostNL is verschenen. De serie Typisch Nederlands is de opvolger van Mooi Nederland, een serie die 15 jaar lang is verschenen. 

Allerlei varianten 

In de uitgifte Typisch Nederlands - rookworst staat de rookworst centraal. Dit traditioneel Nederlandse product wordt doorgaans gemaakt met overwegend gemalen varkensvlees, alhoewel er ook varianten zijn van rundvlees en zelfs een vegetarische variant. Rookworsten zijn zowel gegaard als ongegaard verkrijgbaar, in fijne en grove varianten. 

De rondste worst 

Het ontwerp van Typisch Nederlands - rookworst is van de hand van grafisch ontwerper Edwin van Praet van Total Design uit Amsterdam. De foto’s zijn gemaakt door Scrambled Media, eveneens uit Amsterdam. Bij de fotosessies werd niet over 1 nacht ijs gegaan. Van Praet: “Voor de postzegels hebben we verschillende rookworsten getest. De rookworst van de HEMA bleek het beste te werken, omdat die de rondste is. Zo loopt de worst mooi mee met de ronding van het bord.” 

Restjes erwtensoep 

De rookworst op de postzegel is gefotografeerd in de klassieke positie die we als basisvorm kennen. Met touwtje, liggend op een wit bord met een mes en vork aan weerszijden. Met het beeld op de velrand heeft ontwerper Van Praet zich veel meer vrijheid veroorloofd. “Daar keert de rookworst terug zoals je die thuis gebruikt, alvast in plakjes gesneden met zo’n typisch mesje. En een kom erwtensoep ernaast, met een lepel die er diep in is gestoken. Op het plankje liggen een paar bruine boterhammen om straks de restjes erwtensoep mee op te deppen.” 

Verkrijgbaarheid 

Het postzegelvel Typisch Nederlands - rookworst telt 6 gelijke postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 2 januari 2020 verkrijgbaar bij het postkantoor in de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.