Typisch Nederlands in 2024: Delfts blauw, AI en onze favoriete dieren

Den Haag, 2 januari 2024 - Op de eerste postzegeluitgifte van 2024 in de serie ‘Typisch Nederlands’ staat de koe centraal. Dit traditionele onderwerp kreeg een bijzondere wending toen de ontwerpers artificial intelligence met Delfts blauw combineerden. 

De meerjarige postzegelserie Typisch Nederlands van PostNL ging in 2020 van start en is in 2024 gewijd aan de dieren die we het best kennen en die het dichtst bij ons staan. 

Aardewerken beeldjes 

De postzegels ‘Typisch Nederlands – koeien’ zijn ontworpen door het bureau Total Design uit Amsterdam. Met behulp van kunstmatige intelligentie maakten zij een ontwerp rondom gefantaseerde beeldjes in de vorm van Delfts blauw aardewerk.

Decoratiestijlen 

De ontwerpers van het bureau Total Design gebruikten het AI-programma Midjourney om typisch Nederlandse onderwerpen te combineren met verschillende decoratiestijlen. “Delfts blauw bleek het beste te werken”, zegt concept director Huub van Veenhuijzen. “Andere Nederlandse decoratiestijlen zijn voor AI te onbekend. De resultaten waren magnifiek, met droomachtige en vaak surrealistische afbeeldingen.” 

Lievelingsdieren 

De beelden ontstonden door aan AI opdrachten te geven met beschrijvingen van de gewenste situatie, de lichtinval, de positie van het dier, waar de kijker staat, enzovoort. Daarna volgt de verfijning, bijvoorbeeld door de ogen van de koe groter of kleiner te laten maken, door de beesten dichter of verder van elkaar neer te zetten. Van Veenhuijzen: “We vroegen AI om een gevoel van intimiteit over te brengen, daar gaat het tenslotte om bij onze lievelingsdieren. Zo vertelt het beeld het verhaal van de dieren waarvan we allemaal houden, de dieren waarvoor we graag zorgen. Die zich dicht bij ons bevinden, zowel letterlijk als figuurlijk.” 

Verkrijgbaarheid 

Het postzegelvel ‘Typisch Nederlands – koeien’ telt 6 gelijke postzegels, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn nu verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via de webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald. De prijs per vel met 6 postzegels is € 6,54.