Typisch Nederlands: postzegels over de snelheid en dynamiek van watersport

Den Haag, 9 mei 2022. PostNL heeft vandaag een nieuw postzegelvel uitgebracht over de watersport. De nieuwe postzegels maken onderdeel uit van de serie Typisch Nederlands, die in 2022 gewijd is aan de verschillende sporten waarin Nederlanders uitblinken. In de serie verschenen eerder dit jaar postzegels over schaatsen, hockey en wielrennen. Op 15 augustus zal PostNL het laatste postzegelvel uitbrengen met de voetbalsport als onderwerp.

Absolute wereldtop

Nederland is internationaal toonaangevend als het gaat om sporten die met water te maken hebben. Zo behoren Nederlanders tot de absolute wereldtop bij het zeilen en windsurfen. Met bekende namen als Stephan van den Berg (windsurfen), Marit Bouwmeester (Laser Radial), Dorian van Rijsselberghe, Kiran Badloe en Lilian de Geus (RS:X), Lobke Berkhout (470), Annemiek Bekkering, Annette Duetz (49er FX), Odile van Aanholt/Elise de Ruijter (49er FX) en Bart Lambriex/Floris van de Werken (49er).

Diversiteit

De sfeer van de zeilpostzegels wordt bepaald door de kleur oranje in de achtergrond, met als contrastkleuren blauw (zeilboot), rood (broek, haar), geel (zeil, shirt), grijs (gezicht, armen en handen) en zwart (mast, touwwerk, trapezevest). “De kleuren van de Nederlandse vlag keren in alle 5 de uitgiften van dit jaar terug”, aldus Edwin van Praet, creative director bij Total Design en medeverantwoordelijk voor het postzegelontwerp. Diversiteit was volgens Van Praet ook een belangrijk uitgangspunt. “Zo gebruiken we rood, wit, blauw en oranje voor de huidskleur, geen roze of bruin. Er zijn in de serie twee vrouwelijke sporters, twee mannelijke, onder wie deze wedstrijdzeiler, en één neutraal.”

Snelheid en dynamiek

Van Praet ontwierp de postzegels samen met zijn collega grafisch ontwerper Claire Bedon. Zij benadrukt hoe zij het ontwerp het gevoel van de sport wilden overbrengen, onder meer door aandacht te besteden aan hoe de zeilboot uit het water oprijst om de snelheid en dynamiek van de sport te benadrukken. “Aan de schouders en armen van de wedstrijdzeiler zie je wat voor kracht hij uitstraalt”, aldus Bedon. “Alle spieren zijn gespannen om de boot op de gewenste positie te brengen en daar te houden. Het is een combinatie van kracht en balans.”

Betrokken bij de actie

Opvallend in het ontwerp is dat de onderkant van de zeilboot een klein stukje uit het beeldvlak steekt en overloopt naar de witte strook onderaan de postzegel. Hetzelfde geldt voor het zeil bovenaan. “Het zijn maar kleine details”, besluit Van Praet, “maar het versterkt de indruk dat de wedstrijdzeiler op ons af vaart. Je bent betrokken bij de actie, je bevindt je als het ware ook op het water en je ziet de boot op je af komen.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Typisch Nederlands – zeilen telt zes gelijke postzegels met de waarde aanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 9 mei 2022 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.