Vijf iconische foto’s van Erwin Olaf op postzegelvel

Den Haag, 24 juni 2019 - Het veertigjarige jubileum van de beroemde Nederlandse fotograaf Erwin Olaf wordt dit jaar uitgebreid gevierd. Ook PostNL levert een bijdrage met de uitgifte van ‘Erwin Olaf 40 jaar fotografie’. Tijdens de première van de documentaire over zijn leven werden deze postzegels overhandigd. Op de tien postzegels staan vijf iconische foto’s die de carrière van Olaf omspannen.

Overhandiging

Op 23 juni kreeg Erwin Olaf de postzegels overhandigd in het DeLaMar theater, tijdens de première van de documentaire over zijn leven. Stephan van den Eijnden, die deze postzegels mocht overhandigen, vond het een grote eer: “Erwin Olaf zijn werk is prachtig en zijn foto’s zijn spraakmakend. Ik ben dan ook trots dat zijn meest iconische foto’s die zo’n mooi beeld geven van zijn ontwikkeling nu ook op postzegels mogen staan.”

Het werk

Erwin Olaf (1959, Hilversum) is vooral bekend van zijn foto’s van vaak monumentale tableaus, waarbij hij zowel regisseur als fotograaf is. Ook maakt Olaf videoclips, korte documentaires en installaties. In 2013 ontwierp Olaf het beeld voor de nieuwe euromunt met koning Willem-Alexander. In 2017 en 2018 fotografeerde hij spraakmakende portretten van de koninklijke familie.

Perfecte wereld met een barst

Op het postzegelvel ‘Erwin Olaf 40 jaar fotografie’ staan vijf iconische foto’s van zijn hand. De vijf zijn ‘Pearls’ (1986), ‘Julius Caesar, † 44 BC’ (2000), ‘Nadia’ (2002), ‘Portrait #5’ (2005) en ‘Portrait of Alex’ (2018). Alle foto’s zijn onmiskenbaar Erwin Olaf, die een “perfecte wereld wil laten zien met een barst erin”. Op sommige onderdelen van het postzegelvel is met zeefdruk UV-lak (spotvernis) aangebracht. Het ontwerp van de postzegels is gemaakt door grafisch ontwerper Rienus Gundel Franciscus uit Amsterdam.

Dwarsdoorsnede

In het laatste jaar van zijn opleiding aan de School voor Journalistiek in Utrecht kreeg Olaf van docent Dirk van der Spek een camera in handen gedrukt. “Op het moment dat ik die camera beetpakte wist ik wat geluk was”, aldus Olaf. “Op de postzegels zie je een dwarsdoorsnede van mijn leven en carrière sindsdien.”

Bezonnen en beschouwend

Het vroege werk van Olaf met thema’s als macht, erotiek en uiterlijk heeft nog het karakter van reportagefotografie. Later zet hij de werkelijkheid naar zijn hand. Olaf: “Je ziet op de foto’s op de postzegels hoe ik langzaam verander van angry young man in een beeldend kunstenaar die meer bezonnen en beschouwend naar de wereld kijkt. Het zijn voor mij vijf heel belangrijke foto’s. En ik vind het een kroon op mijn werk dat ik ze nu op postzegels mag laten zien.”

Tentoonstellingen

In 2019 worden er verschillende tentoonstellingen gehouden ter gelegenheid van Olafs zestigste verjaardag en zijn veertigjarig jubileum als fotograaf. Onder meer het Gemeentemuseum Den Haag, het Fotomuseum Den Haag, het Shanghai Center of Photography en het Rijksmuseum in Amsterdam besteden aandacht aan zijn werk.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘Erwin Olaf 40 jaar fotografie’ telt tien postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 1 juli 2019 verkrijgbaar bij het postkantoor in de Bruna-winkels en via de webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

ErwinOlaf Postzegels