Vlinders fladderen van postzegel naar postzegel

Den Haag, 11 juni 2019 – Vlinders, wie houdt er niet van? Ze behoren tot de onschuldigste insecten die in de zomer voorbij vliegen. PostNL heeft 10 van de mooiste exemplaren op postzegels gezet, voor de serie Beleef de natuur.

Opvallende kleuren

De vleugels van vlinders zijn bedekt met schubben die op diverse manieren licht absorberen. Zo krijgen ze de vaak opvallende kleuren en tekening. Ook de voortplanting van vlinders is bijzonder: van de rups die zich verpopt in een cocon waaruit later de vlinder komt.

Zintuiglijk en associatief

Het postzegelvel Beleef de natuur - vlinders werd ontworpen door grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda. In zijn concept staat het zintuiglijke en het associatieve van de natuurbeleving centraal. Janse: “Het zijn allemaal prachtige foto’s van hoge kwaliteit. Achter elke vlinder schuilt weer een bijzonder verhaal. Bijvoorbeeld over de geuren van de nachtpauwoog, de bijzondere antennen van de sint-jansvlinder en het harige van het gentiaanblauwtje. De phegeavlinder heb ik afgebeeld vanwege zijn diepe, blauwzwarte kleur. Zelfs vlinders kunnen een duistere kant hebben.”

Schoonheid van de natuur

Met de nieuwe postzegels legt PostNL de aandacht op de verscheidenheid van de natuur in ons land. “Die is veel groter dan we soms op het eerste gezicht denken”, zegt Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van PostNL. “Kijk maar de prachtige kleuren en patronen op de vleugels van de afgebeelde vlinders. Frank Janse heeft dan ook prachtige foto’s gebruikt voor zijn ontwerp, waarin elke vlinder een hoofdrol opeist.”

Buiten-Beeld

Na de zoogdieren (2 januari), stinsenplanten (25 februari) en vlinders (11 juni) brengt PostNL voor de serie Beleef de natuur later dit jaar nog een 4e postzegelvel uit, met in de hoofdrol bomen en bladeren (16 september). Alle foto’s op de postzegels zijn afkomstig van Buiten-Beeld, de Nederlandse beeldbank voor natuurfotografie. In de losse verkoop kost een postzegelvel Beleef de natuur € 8,70. De prijs voor de volledige serie is € 34,80, inclusief bewaarmap.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Beleef de natuur - vlinders telt 10 verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 11 juni 2019 verkrijgbaar bij alle verkooppunten van PostNL, het postkantoor in de Bruna-winkels en via de website. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.