Volksverhaal uit Stavoren op postzegels voor internationale bestemmingen

Den Haag, 9 mei 2022. PostNL geeft vandaag het postzegelvel Het Vrouwtje van Stavoren uit, over een van de bekendste volksverhalen van ons land. De oudste versie van deze sage werd al in de 16e eeuw opgetekend. Het postzegelvel Het Vrouwtje van Stavoren telt zes postzegels in twee ontwerpen van grafisch ontwerper Edwin van Gelder. Op de postzegels, bedoeld voor internationale bestemmingen, staan uitsneden van een illustratie van Toon Wegner uit het boekje Het Vrouwtje van Stavoren. Op elke postzegel is een regel uit een straatlied over hetzelfde onderwerp te lezen.

Rijke koopmansvrouw

Het verhaal gaat over een rijke koopmansvrouw. Zij laat uit woede graan overboord gooien in de haven van Stavoren. Als omstanders verontwaardigd zijn, smijt de vrouw een kostbare ring in de golven en zegt dat zij pas spijt krijgt als de zee haar ring teruggeeft. Dat gebeurt ook, want zij vindt de ring in de buik van een vis. Vanaf dat moment gaat het bergafwaarts: de vrouw verliest al haar geld, de haven slibt dicht en de rijkdom van Stavoren is voorbij.

Eigentijdse twist

Van Gelder koos voor de tijdloze illustraties van Toon Wegner omdat zijn litho’s perfect bij de sfeer van het verhaal passen. “Ik heb ze gebruikt om het verhaal opnieuw te vertellen”, zegt Van Gelder, “maar dan met een abstractere, eigentijdse twist. Voor mij was het belangrijk dat er een eigentijds beeld zou ontstaan. Daarom heb ik crops gemaakt op basis van de oorspronkelijke illustraties.”

Speels en grillig

Voor de typografie is de ABC Laica B gebruikt, een speelse en grillige schreefletter met een eigentijdse uitstraling. Van Gelder: “Dat past goed bij het verhalende karakter van de sage en de illustraties van Toon Wegner. Het is een eigentijdse letter met karakter en de grilligheid past goed bij de wispelturigheid van het Vrouwtje van Stavoren.”

Ontwerpwedstrijd

Met het nieuwe postzegelvel dingt PostNL mee naar de hoofdprijs in de EUROPA Stamp Best Design Competition. Deze ontwerpwedstrijd wordt jaarlijks uitgeschreven door PostEurop, de organisatie waarin alle Europese nationale postbedrijven samenwerken.

Hoort vrienden, hoort een lied

De illustraties op het postzegelvel en de teksten op de velrand zijn ontleend aan het boekje Het Vrouwtje van Stavoren, opnieuw verteld door Ria Postma-Stolk, met illustraties van Toon Wegner (derde druk, uitgeverij Laverman uit Drachten, 1968). De citaten op de postzegels komen uit het straatlied Hoort vrienden, hoort een lied (Het Vrouwtje van Stavoren) uit de 1e helft van de 19e eeuw.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Het Vrouwtje van Stavoren telt zes postzegels in twee verschillende ontwerpen met de waarde aanduiding Internationaal 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een internationale bestemming. De postzegels zijn vanaf 9 mei 2022 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.