'Vrede, de hoogste waarde van de mensheid' centraal op postzegel

Den Haag, 9 mei 2023. Vandaag geeft PostNL een bijzonder postzegelvel uit, getiteld ‘Vrede, de hoogste waarde van de mensheid’. Op de 6 gelijke postzegels staat een ontwerpmotief dat is opgebouwd uit kleurrijke, oneindige knopen in hartvormen waarbij de hoekpunten zijn vervangen door ineen gestrengelde handen. De postzegels zijn uitsluitend bestemd voor internationale post.

Postzegelvel ‘Vrede, de hoogste waarde van de mensheid’

Europese, samenwerkende postbedrijven geven al meer dan 65 jaar postzegels uit met een gemeenschappelijk thema. Sinds 2002 is aan deze uitgifte door PostEurop (waarin alle Europese postbedrijven samenwerken) een ontwerpwedstrijd verbonden: de EUROPA Stamp Best Design Competition. Voor dit jaar schreef PostEurop een ontwerpwedstrijd uit voor een motief rondom een specifiek thema.

Andere keuze

Oorspronkelijk was ‘onderwaterwereld’ het thema voor de gemeenschappelijke Europese postzegeluitgifte in 2023. Vanwege de oorlog in Oekraïne maakte PostEurop in de loop van 2022 een andere keuze. Het onderwerp ‘onderwaterwereld’ schoof door naar 2024 en het nieuwe thema werd ‘Peace – the highest value of humanity’. Het winnende motief werd gemaakt door de Luxemburgse ontwerpers Linda Bos en Runa Egilsdottir van A Designers Collective.

Eigen draai

Alle 29 deelnemende landen gebruikten het winnende motief als basis voor de eigen postzegelontwerpen. Het ontwerp van de Nederlandse Vredepostzegels is gemaakt door grafisch ontwerper Bart de Haas uit Den Haag. Hij verwerkte het ontwerpmotief in de Nederlandse postzegels en gaf er een eigen draai aan met onder meer de typografie en de invulling van de velrand.

Verbinding, harmonie en mededogen

De oneindige knoop is een oeroud en universeel motief. Hij wordt ook wel Keltische knoop genoemd en duidt op verbinding, harmonie en mededogen. Het gebruikte kleurenpalet symboliseert alle naties in de wereld. “In de illustratie zijn primaire en complementaire kleuren gebruikt”, vertelt De Haas. “Met de kleurenparen rood en groen, geel en paars, blauw en oranje. De veelkleurigheid van de illustratie kun je zien als een verwijzing naar diversiteit en de samenwerking tussen volkeren.”

Rechten van de Mens

Voor de typografie op de postzegels en de tekst op de velrand is de letter Nobel gebruikt. De Haas: “Een Nederlandse letter uit de jaren 1930. Helder en goed scherp. Dat vormt een mooi contrast met het zachte verloop in de achtergrondkleuren. De helderheid van de letter past ook bij de inhoud van de velrandtekst. In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens worden er geen doekjes om gewonden. Daarin staat precies verwoord wat die rechten zijn.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Vrede, de hoogste waarde van de mensheid telt 6 gelijke postzegels, met de waardeaanduiding Internationaal 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een internationale bestemming. De postzegels zijn vanaf 9 mei 2023 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via de webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald. De prijs voor een vel met 6 postzegels is € 9,90.