Wielerlegende Hennie Kuiper neemt PostNL fiets-zegels in ontvangst

Den Haag, 4 april 2022. Wielersport staat centraal op de derde postzegel uit de serie Typisch Nederlands. Op 7 april a.s. krijgt wielerlegende Hennie Kuiper een velletje van deze wielerpostzegels overhandigd in zijn eigen museum. Eerder dit jaar kwamen in deze sportserie postzegels over schaatsen en hockey uit. Later volgen nog zeilen en voetbal.

Ons land heeft veel beroemde wielrenners voortgebracht; van Leontien van Moorsel, Marianne Vos, Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten tot Joop Zoetemelk, Tom Dumoulin, Jeffrey Hoogland, Matthieu van der Poel en natuurlijk Hennie Kuiper – Nederlandse wielrenners geven opvallend vaak de toon aan. Zowel bij het wegwielrennen, als op de baan en in het veld.

Hennie Kuiper

Donderdag 7 april overhandigt PostNL aan de Nederlandse wielerlegende Hennie Kuiper een vel van de nieuwe, bijzondere wielerpostzegels. Dat gebeurt in het Hennie Kuiper Wielermuseum in Denekamp. Daar vindt die dag de opening plaats van een tentoonstelling ter ere van het 50-jarig jubileum van het Olympisch wielergoud dat Kuiper in 1972 veroverde.

Speciale fietsroute

Vanwege het verschijnen van deze zegel heeft het Hennie Kuiper Wielermuseum een speciale PostNL fietsroute ontwikkeld. Toerfietsers kunnen deze route de komende maanden op elk gewenst moment fietsen en als bewijs een markante foto aanleveren die onderweg gemaakt is. De fietser die de mooiste foto instuurt, wordt op 7 september uitgenodigd in het Wielermuseum om daar van Hennie Kuiper een door hem gesigneerd en ingelijst postzegelvel te ontvangen. Op 7 september is het exact 50 jaar geleden dat Kuiper zijn Olympische titel op de weg won. Meer informatie over deze route is binnenkort te vinden op www.henniekuiperwielermuseum.nl

En danseuse

Op de postzegels Typisch Nederlands – wielrennen staat een illustratie van een wielrenner die vaart maakt door uit het zadel te komen en de fiets naar links te duwen. Claire Bedon van Total Design was medeverantwoordelijk voor het ontwerp van deze postzegels. “Je ziet bij de wielrenner hoe hij zijn fiets heen en weer beweegt om de helling op te kunnen rijden. En danseuse, zoals we dat in het Frans zeggen. Alsof de fiets een dansje doet.”

Dynamiek en beweging

Het toevoegen van schaduwen ging gepaard met het weglaten van overbodige details, aldus creative director Edwin van Praet, ook van Total Design. “De essentie is de dynamiek en beweging. De wielrenner heeft een krachtig gezicht, maar verder geen herkenbare trekken om te voorkomen dat je een relatie legt met een bepaalde kampioen. Fietstechnisch moet het natuurlijk wel allemaal kloppen, kijk maar naar de pedalen, de cranks, het kettingwiel en de remhendels.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Typisch Nederlands - wielrennen telt 6 gelijke postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 4 april 2022 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.