Wolven spotten op postzegels

Den Haag, 2 januari 2019 - De wolf is terug in Nederland! Niet alleen in de grensstreek met Duitsland, maar nu ook op nieuwe postzegels over zoogdieren in ons land. PostNL brengt deze vandaag uit, als de eerste uitgifte van de tweede jaargang van de serie ‘Beleef de natuur’.

Geportretteerde zoogdieren

In Nederland leven ruim 100 zoogdiersoorten in het wild. Op de postzegels spelen 10 ervan de hoofdrol: wilde kat, ingekorven vleermuis, wolf, grijze zeehond, hermelijn, bunzing, Europese otter, vos, das en konijn. Op het vel heeft elk van de 10 geportretteerde zoogdieren zijn eigen postzegel gekregen, met beelden van de dieren in hun natuurlijke omgeving.

Zintuiglijk en associatief

De postzegels zijn ontworpen door grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda. In zijn concept staat het zintuiglijke en het associatieve van de natuurbeleving centraal. Janse: ‘Zoogdieren zijn de aaibaarste, herkenbaarste en intelligentste dieren die we kennen. Toch hebben ze ook nagels, tanden en stekels. Dat contrast wilde ik laten zien, want aan deze dieren zit tegelijk iets duisters. Of ze nu roof- of prooidier zijn. Denk aan de angst die de wolf teweegbrengt. Hoe mensen schrikken van rondfladderende vleermuizen. Dat komt doordat we hun gedrag niet kunnen voorspellen.’

Schoonheid van de natuur

Met de nieuwe postzegels zet PostNL de schijnwerpers op de verscheidenheid van de natuur in ons land. ‘Die is veel groter dan we soms op het eerste gezicht denken’, zegt Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van PostNL. ‘Ook op het nieuwe postzegelvel is dit te zien, met prachtige foto’s van de 10 zoogdieren. Wat ik ook fraai vind zijn de bijna doorzichtige beelden van 7 andere zoogdieren op het vel. Even goed zoeken, dan vind je ze zo.’

Buiten-Beeld

Later dit jaar brengt PostNL voor de serie ‘Beleef de natuur’ nog 3 postzegelvellen uit met in de hoofdrol stinsenplanten (25 februari), vlinders (11 juni) en bomen en bladeren (16 september). Alle foto’s op de postzegels zijn afkomstig van Buiten-Beeld, de Nederlandse beeldbank voor natuurfotografie. In de losse verkoop kost een los postzegelvel ‘Beleef de natuur’ €8,70. De prijs voor de volledige serie is €34,80, inclusief bewaarmap.