De ‘kunst van klein wonen’ op postzegels

Den Haag, 6 april 2021 - Woonboten zijn overal ter wereld te vinden, maar vooral in Nederland. De nieuwste postzegels van PostNL uit de serie Typisch Nederlands geven een mooi beeld van hoe de woonboten in ons land eruit zien.

De serie Typisch Nederlands besteedt in 2021 aandacht aan woningtypen en gevels die kenmerkend voor ons land zijn. Eerder verschenen al de postzegels over stolpboerderijen, houten huizen en grachtenpanden. Later dit jaar volgt nog een uitgifte over rijtjeshuizen. 

Kleine golfjes 

Op de postzegels Typisch Nederlands - woonboten staat een kleurrijke illustratie van 2 woonboten in een idyllische omgeving met water op de voorgrond en hoge bomen in de achtergrond. De woonboot links is in zijn geheel afgebeeld, de woonboot rechts gedeeltelijk. Onderaan de postzegel loopt een zwarte lijn die verwijst naar het straatniveau van de plek van waar de oorspronkelijke foto’s van de woonboten zijn genomen. 

Arken, scharken en woonschepen 

De oudste geschreven bronnen over de geschiedenis van woonboten in Nederland dateren van rond 1600. Vanaf die tijd werd er zeker permanent gewoond op schepen, met name op voor bewoning omgebouwde vrachtschepen. Later werden ook speciaal voor dit doel woonboten gebouwd. Kenners van woonboten maken een onderscheid tussen arken of scharken (respectievelijk een betonnen of stalen casco met een opbouw van hout, steen of kunststof) en woonschepen (uit de vaart genomen binnenvaartschepen die een woonfunctie hebben gekregen). 

Mooie gedachte 

De postzegels over de woonboten in Nederland zijn ontworpen door Edwin van Praet van Total Design. Een woonboot als huis omschrijft hij als iets aparts. “Het is toch de kunst van het klein wonen. En je hebt in theorie de mogelijkheid om het anker te lichten en naar een andere plek te varen. Ik weet: dat gebeurt niet vaak, maar het is wel een mooie gedachte.” 

Verkrijgbaarheid 

Het postzegelvel Typisch Nederlands – woonboten telt 6 gelijke postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 6 april 2021 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald. 

Voor meer informatie en foto’s:
PostNL Corporate Communicatie
T: 088 - 868 82 60
E: mediarelations@postnl.nl