PostNL treft maatregelen om impact van stakingsacties te beperken

Den Haag, 21 november 2022 - PostNL neemt maatregelen om de impact van aangekondigde FNV-acties op de dienstverlening in de week van Black Friday te beperken. Zo worden er operationele maatregelen genomen om de essentiële dienstverlening, zoals de bezorging van medische post en rouwpost, te kunnen blijven garanderen. Daarnaast spant PostNL vandaag ook een kort geding aan om te voorkomen dat FNV-acties deze essentiële dienstverlening verstoren. Intussen wordt het cao-overleg met vakorganisaties BVPP en CNV deze week voortgezet.

Jeroen Veldstra, hoofd van de cao-onderhandelingsdelegatie van PostNL, zegt: “Natuurlijk heeft een vakorganisatie als FNV het recht om acties te organiseren. Maar actievoeren in de drukste periode van het jaar brengt onevenredige schade en risico’s met zich mee. Door juist nu acties aan te kondigen kiest FNV willens en wetens voor een frontale aanval op de belangen van consumenten, klanten en van de medewerkers van PostNL, die FNV zegt te vertegenwoordigen. Daarom vraagt PostNL de voorzieningenrechter vandaag in Den Haag in een kort geding om acties te verbieden die onze essentiële dienstverlening kunnen verstoren.”

In december 2018 stelde de rechtbank in Den Haag PostNL al eens in het gelijk in een vergelijkbare situatie. De rechter verbood het FNV toen om stakingsacties van meer dan 15 minuten per dag te organiseren tijdens de feestdagen. Dit vonnis voorkwam dat stakingen de bezorging van post en pakketten tijdens de kerstperiode zouden verstoren.