Sterk resultaat PostNL

Genormaliseerde EBIT met 38% omhoog naar € 54 miljoen in Q2 2020

Den Haag

Engelse versie (geheel)

Nederlandse versie

Kerncijfers

in € miljoenQ2 2019Q2 2020HY 2019HY 2020
Omzet6817891.3651.490
Genormaliseerde EBIT39546969
Vrije kasstroom793(1)98

Hoofdpunten Q2 2020 en vooruitzichten 2020

  • Sterke resultaatontwikkeling door volumegroei bij Pakketten
  • Realisatie verwachte voordelen en synergieën samengevoegde postnetwerk loopt voor op plan
  • Daling postvolumes versterkt door impact van Covid-19
  • Sterke ontwikkeling vrije kasstroom door werkkapitaalbeheer en fasering over kwartalen
  • Genormaliseerde EBIT voor 2020 ligt naar verwachting sterk boven eerder aangegeven bandbreedte van € 110 miljoen - € 130 miljoen

CEO statement 

Herna Verhagen, CEO PostNL: “We hebben tijdens de Covid-19-crisis een belangrijke maatschappelijke rol kunnen vervullen door onze dienstverlening voort te zetten, ondanks de uitdagingen van de pandemie. Tegelijkertijd hebben we uitgebreide maatregelen getroffen voor een veilige en gezonde werkomgeving voor onze mensen, partners en klanten. We respecteren de richtlijnen voor gezond werken en voldoende afstand houden in onze werkprocessen. Daarnaast hebben we in onze bedrijfsactiviteiten en op onze locaties aanvullende maatregelen getroffen. Ik ben trots op onze mensen. Samen hebben we onder lastige omstandigheden de kracht van ons bedrijfsmodel bewezen. 

Covid-19 heeft het gedrag van de consument veranderd. Er wordt steeds meer online besteld. De sterke volumegroei bij Pakketten hebben we opgevangen door het opschalen van onze capaciteit met 40%, een teken van de flexibiliteit van ons netwerk en de kwaliteiten van onze logistieke experts. Onze capaciteit wordt weer verder opgeschaald zodat we hogere volumes in de tweede helft van het jaar kunnen verwerken. De geplande investeringen van circa € 150 miljoen voor de uitbreiding van onze sorteercapaciteit liggen op koers. De verwachting is dat ons innovatieve sorteercentrum speciaal voor kleine pakketten in 2021 operationeel is. Datzelfde geldt voor twee nieuwe pakkettensorteercentra, een in België en een in Nederland. Met ons samengevoegde postnetwerk kunnen we de postbezorging in Nederland toegankelijk, betrouwbaar en betaalbaar in een omgeving die steeds verder digitaliseert. 

We hebben met onze bedrijfsactiviteiten in het tweede kwartaal van 2020 een sterke financiële prestatie geleverd. Voortbouwend op de resultaatontwikkeling van het eerste halfjaar voorzien wij een genormaliseerde EBIT voor heel 2020 die sterk boven de initieel aangegeven bandbreedte van tussen de € 110 miljoen en € 130 miljoen zal uitkomen. Daarnaast voorzien we een sterke verbetering van de vrije kasstroom. Hoewel de onzekerheid rond de wereldwijde impact van de pandemie lijkt toe te nemen, hebben we vertrouwen in ons vermogen om een zeer solide prestatie voor heel 2020 neer te kunnen zetten.”