Terug naar home
Terug naar home

We bezorgen bijzondere momenten

"Het is prachtig om te zien hoeveel mensen deze actie steunen. Ook medewerkers van PostNL helpen ons met woord en daad. Hartstikke bedankt allemaal. Door al die hulp kunnen kinderen weer rekenen op een verjaardagsbox van Jarige Job zodat zij een echte verjaardag kunnen vieren. En dat is een onvoorstelbaar mooi gebaar."

Oprichter Stichting Jarige Job Oprichter Stichting Jarige Job

"Ik kwam ooit bij een klant in een verzorgingshuis. Daar lag nog een pakket van 3 maanden geleden. Toen ik aanbelde deed niemand open. De buren vertelden mij gelukkig dat ze haar pas nog hadden gezien. Ik kon verder eigenlijk niks doen. Nu heb ik een optie om te signaleren. Da’s fijn."

Over Eén tegen eenzaamheid Over Eén tegen eenzaamheid

“Elke keer als ik kom aanlopen met het sport- en feestpakket, worden de kinderen op de scholen hartstikke enthousiast.”

Over de Koningsspelen Over de Koningsspelen

Meer contact in de buurt

Veel volwassenen zijn wel eens eenzaam. Dan is het fijn als er in de buurt een plek is waar je thuiskomt en gezien wordt. Dat zijn de buurthuiskamers van het Leger des Heils. Iedereen is er welkom - voor een kop koffie en een praatje.

Wat doen we?

Bij de buurthuiskamers plaatsen we pakket- en briefautomaten. Zo maken we de buurthuiskamers meer bekend bij mensen in de buurt. We doneren voor elk pakket dat hier wordt opgehaald een bijdrage aan het Leger des Heils. Voor bijvoorbeeld een kop koffie of een kop soep.

Loop eens binnen

Het Leger des Heils heeft zo’n 130 buurthuiskamers. In 2022 plaatsten we bij de eerste twee buurthuiskamers een pakket- en briefautomaat, in Sint Maartensdijk en Alkmaar. In 2023 gaan we nog meer automaten plaatsen. Op de automaten staat een uitnodiging om eens binnen te lopen.

Samen in de Schilderswijk

Kansen op ontwikkeling voor kinderen, jongeren en hun ouders in de Haagse Schilderswijk. Dat is de missie van De Mussen; het oudste buurthuis van Nederland. Het probeert hiermee een verschil te maken voor de meer dan 2000 buurtbewoners, van alle leeftijden en diverse achtergronden, die wekelijks De Mussen bezoeken.

Wat doen we?

Het hoofdkantoor van PostNL (het Stationspostgebouw) staat op de grens van het Laakkwartier en de Schilderswijk, waar buurtcentrum De Mussen al bijna een eeuw een belangrijke functie voor de wijkbewoners heeft. Door onze kennis over bijvoorbeeld digitale vaardigheden te delen willen we een bijdrage leveren aan de missie van De Mussen om de kansen op ontwikkeling te vergroten voor bewoners van de Haagse Schilderswijk.

Workshops en mentoren

Samen met De Mussen geven we wijkbewoners die dat nodig hebben een steuntje in de rug bij het vinden van een opleiding of baan. Zo organiseerden we samen met De Mussen onder meer workshops digitale vaardigheden en social media voor wijkbewoners. Verder sponsorde PostNL 45 laptops voor de Vrouwenacademie van De Mussen en gingen PostNL medewerkers aan de slag als mentor voor jongeren uit de wijk. Ook werkt er inmiddels iemand via De Mussen bij Vermaat, de cateraar van het Stationspostgebouw.

Ieder kind een verjaardagsfeest

In Nederland zijn er ieder jaar weer kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren, omdat er thuis geen geld voor is. Op de mooiste dag van het jaar krijgen deze kinderen geen cadeautje, hangen er geen slingers en kunnen zij niet trakteren op school. Uit schaamte melden ze zich soms zelfs ziek. Stichting Jarige Job helpt door een verjaardagsbox te geven. In de verjaardagsbox zit alles wat nodig is voor een echte verjaardag, thuis én op school!

Wat doen we?

We zetten al sinds 2016 het PostNL-bezorgnetwerk in om deze pakketten te bezorgen. Daarnaast roepen we jaarlijks op om een cadeau te geven aan een ander kind. Wij zorgen er voor dat consumenten dit cadeau gratis kunt versturen naar Stichting Jarige Job.

Ruim 80.000 cadeaus

In januari en februari 2022 hebben we samen met Stichting Jarige Job cadeaus ingezameld voor meer dan 50.000 cadeauboxen. Jaarlijks vieren inmiddels meer dan 80.000 kinderen hun verjaardag met de hulp van Jarige Job! Zo voelt ieder kind zich echt jarig. Dit heeft een grote impact op veel kinderen. Kinderen die zich op hun verjaardag gezien voelen. En die zich op deze belangrijke dag niet buitengesloten voelen.

Een kerstwens voor eenzame ouderen

De tijd rondom de feestdagen is voor veel ouderen een extra moeilijke periode. Daarom organiseert het Ouderenfonds, samen met ons en Kidsweek, De Grote Kerstkaartenactie sinds 2019. Samen bezorgen we zoveel mogelijk ouderen een warme kerstwens.

Wat doen we?

We roepen met dank aan het grote bereik van PostNL heel Nederland op om kerstkaarten te sturen naar het Ouderenfonds. Daarna bezorgen wij via PostNL de kaarten bij ouderen in heel Nederland.

230.000 keer een warm gevoel

In 2021 deden 1.762 scholen mee. Samen met de oproep aan Nederland hebben zij 230.000 kaarten gekleurd, geknutseld en geschreven, die wij hebben bezorgd. Dat zijn gemiddeld meer dan 10 kaarten per bezorger! Een kaartje dat de ontvanger thuis kan ophangen of neerzetten. Een kaartje dat zorgt voor een moment van aandacht. Waardoor ouderen zich in de feestdagenperiode iets minder alleen voelen. Zo worden kwetsbare groepen senioren weer (even) onderdeel van de maatschappij.

Eén tegen eenzaamheid

Eén tegen eenzaamheid

Meer dan de helft van de 75-plussers zegt zich eenzaam te voelen. Dat zijn meer dan 700.000 ouderen. Dat baart ons zorgen. En als we niets doen, zijn er in 2030 meer dan 1 miljoen ouderen die zich eenzaam voelen! Met het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de trend van eenzaamheid onder ouderen in Nederland doorbreken. Door eenzaamheid eerder te signaleren en bespreekbaar te maken.

Wat doen we?

In 2020 zijn we in 1 gemeente gestart met een nieuw initiatief in de strijd tegen eenzaamheid. In 2022 breiden we dat initiatief uit naar 10 gemeenten. Bezorgers worden opgeleid om eenzaamheid tijdens hun route te herkennen. En te melden bij een welzijnsorganisatie. Bijvoorbeeld wanneer iemand altijd alleen is, al een tijdje niet meer opendoet, of de post zich opstapelt.

Binnen 48 uur een bezoek

Pakketbezorgers die dat graag willen kunnen opgeleid worden om eenzaamheid te herkennen. Deze bezorgers kunnen vrijwillig signalen melden bij plaatselijke welzijnsorganisaties. De welzijnsorganisatie gaat binnen 48 uur naar het adres om te kijken of iemand inderdaad eenzaam is en of er een vervolgactie nodig is. Met genoeg ogen en oren in de samenleving kunnen we zo echt iets tegen eenzaamheid doen.

Koningsspelen

Kinderen bewegen steeds minder, en sommige kinderen gaan zonder (gezond) ontbijt naar school. Het is daarom van belang om kinderen en hun ouders te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk, maar vooral ook heel leuk is! En dat vind je terug in de Koningsspelen. Een sportief Oranjefeest waar gemiddeld 1,2 miljoen kinderen van 6.000 basisscholen aan meedoen. De dag bestaat uit sportieve activiteiten en een gezamenlijk, feestelijk en gezond Koningsontbijt. De Koningsspelen vinden traditiegetrouw plaats op de laatste vrijdag voor Koningsdag.

Wat doen we?

Koninklijke PostNL bezorgt de pakketten voor de Koningsspelen aan alle deelnemende scholen. In zowel Nederland als aan Nederlandse scholen daarbuiten. Zo maken we het mogelijk dat kinderen op basisscholen een gezond ontbijt krijgen en meedoen met de activiteiten van de Koningsspelen.

Gezond ontbijt

1,2 miljoen basisschoolkinderen starten met een gezond ontbijt aan een sportieve dag! In 2021 bezorgden we weer meer dan 6.000 pakketten bij basisscholen door heel Nederland en in het buitenland. Zo starten de kinderen met een gezond ontbijt en hebben ze alle materialen in huis voor een sportieve dag.

Samen maken we het verschil

Stichting Kinderpostzegels is dé goededoelenorganisatie van en door kinderen. Ze zorgen ervoor dat honderdduizenden kinderen steviger in hun schoenen staan, in Nederland en daarbuiten. Jaarlijks organiseren ze de Kinderpostzegelactie, waar wij partner van zijn. Samen maken we het verschil.

Wat doen we?

PostNL geeft sinds 1924 voor Stichting Kinderpostzegels kinderpostzegels uit om geld in te zamelen Dit gebeurt door een bijslag per postzegel. De opbrengst van alle bijslagen gaat naar de projecten van de stichting die gericht zijn op het welzijn van kwetsbare kinderen.

125.000 basisschoolleerlingen

In 2021 deden 125.000 basisschoolleerlingen mee met de actieweek. Dat bracht toen 8.526.365 euro op, 1 miljoen meer dan in 2020. Het geld ging naar projecten die kinderen ondersteunen met het ontwikkelen van veerkracht, zodat ze bijvoorbeeld beter door de coronacrisis heen komen. De 74e editie van de Kinderpostzegelactie loopt van 28 september t/m 5 oktober 2022.