Decemberzegels 2021: fantasievolle papierknipkunst voor het ultieme kerstgevoel

Den Haag, 15 november 2021 – Een eekhoorn die een slee met geschenken en lekkernijen voortduwt en een vos met wapperende sjaal en envelop; de illustraties op de decemberzegels van dit jaar zijn knipkunstwerken die volledig bestaan uit lagen gekleurd papier. Deze zogenoemde ‘papercuts’ zijn gemaakt door illustrator Geertje Aalders. Het resultaat zijn feestelijke en fantasievolle decemberzegels mét een verhaal. Die decemberzegels, met het speciale decembertarief, zijn verkrijgbaar vanaf 15 november.

Resi Becker, directeur Mail Nederland: ‘We worden blij van het ontvangen van een kaartje, dat laat zien dat iemand aan je denkt. Juist die aandacht, al is het met een klein gebaar, is tijdens de coronacrisis zo enorm belangrijk gebleken. Dat geldt natuurlijk helemaal in deze tijd van het jaar. Op de bijzondere decemberzegels van dit jaar staan aandacht voor elkaar en het voor elkaar gezellig maken dan ook centraal.’ 

Fantasievolle winterwereld 

Voor de decemberzegels heeft Aalders een fantasievolle winterwereld bedacht. In tien scènes genieten verschillende dieren van de feestelijke decembermaand. De verschillende decemberzegels vormen een geheel doordat de dieren allemaal bezig zijn met het thema kerst, winter of december; een mol met zuurstok en rugzak, twee verliefde pimpelmezen onder een maretak, een vos met wapperende sjaal en envelop, een muis in een rood postautootje, een das die de kerstboom versiert met zijn sjaal, twee muizen die een pauw versieren, een eekhoorn die een slee met geschenken en lekkernijen voortduwt, een eekhoorn, haas, hond en uil bij de schaatsvijver, een haas met een bos kerstrozen en een als kerstboom opgetuigd damhert. 

Geertje Aalders 

Geertje Aalders is een Nederlandse illustrator die vooral bekend is als papierknipkunstenaar en autoriteit op het gebied van de moderne knipkunst in Nederland. Met haar achtergrond in grafisch ontwerpen en illustratie werkt zij sinds 2006 als freelancer voor diverse tijdschriften en illustreert zij boeken. Naast knipwerk maakt Aalders gedetailleerde pentekeningen en illustraties in olieverf. 

Expositie 

De decemberzegels zijn uit papier gesneden met een unieke papercuttingtechniek, waardoor de zegels tot leven lijken te komen als een 3D kunstwerk. Alle raamwerken met de geknipte illustraties voor de decemberzegels zijn door Aalders zelf ontworpen, uitgesneden en gefotografeerd. Extra bijzonder dit jaar is dat de kunstwerken die op de zegels te zien zijn, tentoongesteld worden in het Museum Beeld & Geluid in Den Haag. Dat gebeurt vanaf 15 november en de kunstwerken zijn daar te zien tot en met 9 januari 2022. 

Boom versieren, kaart versturen 

PostNL staat in de startblokken om iedereen mooie feestdagen te bezorgen. Het bedrijf haalt alles uit de kast om in november en december meer post en pakketten te bezorgen en vraagt daarbij haar klanten om op tijd hun post te versturen. Het liefst uiterlijk de maandag voor kerst, dan komen de kaarten voor de kerstdagen aan. 

Verkrijgbaarheid en gebruik 

De decemberzegels zijn vanaf 15 november 2021 verkrijgbaar bij alle verkooppunten van PostNL in Nederland, in de PostNL webshop en via www.postnl.nl/collectclub. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 – 868 99 00. De decemberzegels hebben een speciaal tarief (€0,91) en zijn bedoeld voor post tot en met 50 gram en voor enveloppen met een minimumformaat van 14 x 9 cm met een bestemming binnen Nederland in de periode van 15 november 2021 tot en met 6 januari 2022. Voor post tot en met 50 gram naar het buitenland zijn 2 decemberzegels voldoende als frankering. Na 6 januari 2022 kan de decemberzegel gebruikt worden, door bij te plakken tot het dan geldende tarief.