Kaartje met kerst voor 40 procent van Nederlanders onmisbaar

Den Haag, 6 december 2022 - Bijna twee derde van de Nederlanders is van plan dit jaar kerstkaarten te versturen. Voor bijna 40 procent is een kerstkaart zelfs onmisbaar tijdens de feestdagen. Kaartjes naar broers of zussen en vrienden of vriendinnen zijn daarbij het populairst. Dat blijkt uit een onderzoek dat PostNL liet uitvoeren onder ruim 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De komende periode is traditiegetrouw de drukste van het jaar voor het postbedrijf van PostNL. Ruim 25.000 medewerkers zetten alles op alles om alle post op tijd te bezorgen.

Met alle collega's de schouders eronder

Bob van Ierland, directeur Mail bij PostNL: ‘Bij de kerst horen natuurlijk kaartjes. Met onze 25.000 collega’s doen we alles om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de kerstpiek. Per dag bezorgen we normaal gesproken zo’n 8 miljoen brieven. Rond de feestdagen zijn we erop voorbereid om dagelijks bijna 11 miljoen stuks post te kunnen bezorgen. We zetten met elkaar de schouders eronder, want samen bezorgen we de mooiste dagen van het jaar.’

Kaartje geeft goed gevoel

Ruim 75 procent van de Nederlanders krijgt bij het ontvangen van een kaartje een goed gevoel. Dat blijkt in deze periode hard nodig, want 1 op de 8 mensen geeft aan zich eenzaam te voelen rond de feestdagen. We versturen een kerstkaart vooral om te laten weten dat we aan iemand denken tijdens de feestdagen, zo blijkt uit het onderzoek. Opa en oma verdienen sowieso altijd een kaartje met de kerst vindt zo’n 65 procent van de ondervraagden. Het PostNL Bijzondere Momenten Fonds organiseert in de kerstperiode samen met het Ouderenfonds en Kidsweek De Grote Kerstkaartenactie. Ouderen ontvangen door deze actie kerstwensen vanuit het hele land.

Extra bezorgdagen, iedereen helpt mee

In november en december zijn er vier extra maandagen waarop post en brievenbuspakjes bezorgd worden. Verder worden in december alle 11.000 PostNL-brievenbussen ook in het weekend geleegd en wordt de post bij de duizenden retail-locaties van PostNL vaker opgehaald. PostNL vraagt in deze drukke tijden ook medewerkers die normaal gesproken op kantoor werken om te helpen met bezorgen. Daarnaast wordt er samengewerkt met verschillende uitzendorganisaties.

Verstuur op tijd

Vanwege de drukte kan een kerstkaart soms ietsje langer onderweg zijn. PostNL vraagt iedereen dan ook om zijn of haar kerstpost tijdig te versturen zodat alle mooie kerstwensen nog voor de kerstdagen bezorgd kunnen worden. Sinds 14 november kan daarvoor weer de speciale decemberzegel van PostNL gebruikt worden. Daarmee kunnen tot en met 6 januari 2023 kaarten en andere post tegen een lager tarief verstuurd worden.

Over het onderzoek

Dit onderzoek is een initiatief van PostNL en uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau PanelWizard onder ruim 1.000 respondenten in de leeftijd vanaf 18 jaar. De respondenten zijn een representatieve afspiegeling van de Nederlandse samenleving.

Bekijk de infographic