Pilot logistieke hub in Leeuwarden

Den Haag - PostNL start een pilot met een logistieke hub in het pakkettensorteercentrum in Leeuwarden. Hier worden houdbare kantoorartikelen voor een aantal bedrijven gebundeld om ze daarna met een elektrische vrachtwagen in de binnenstad te bezorgen. Deze pilot is een initiatief van de gemeente Leeuwarden, Achmea, Rabobank, de provincie Friesland en PostNL Stadslogistiek.

Leveranciers kunnen hun goederen (houdbare kantoorartikelen zoals printerpapier en sanitaire producten) voor de deelnemende bedrijven afleveren bij de hub aan de rand van de stad waar alles wordt gebundeld. Dit scheelt vervoersbewegingen en CO2-uitstoot in de stad, want de goederen worden daarna in één keer met een elektrische vrachtwagen bezorgd. De pilot duurt tot het einde van 2022.

Duurzame stappen in Friesland

Zo’n zes jaar geleden is PostNL begonnen met elektrisch bezorgen op de Friese Waddeneilanden en vier jaar geleden is er gestart met elektrisch bezorgen in de binnenstad van Leeuwarden. Het wagenpark van het pakkettensorteercentrum in Leeuwarden is sindsdien nog meer verduurzaamd: sinds vorig jaar is er een laadplein en de wagens die niet elektrisch zijn, rijden op schonere brandstoffen zoals HVO100. Ook worden de bezorgondernemers geholpen om ook de overstap naar elektrisch vervoer te maken.

De groene ambitie van PostNL

Deze proef draagt bij aan onze ambitie om uiterlijk 2030 alle pakketten en brieven in de Benelux uitstootvrij te bezorgen in de last mile (laatste kilometers). Als tussenstap wil PostNL in 2025 in 25 binnensteden uitstootvrij bezorgen.

Meer over de duurzaamheidsinitiatieven van PostNL:
Duurzaam op weg: dit hebben we al bereikt
Duurzaam in logistiek