Sittard-Geleen verwelkomt nog 8 pakket- en briefautomaten PostNL

Sittard-Geleen, 25 april 2019 – PostNL heeft van Sittard-Geleen akkoord gekregen om de proef met de pakket- en briefautomaat in de gemeente uit te breiden. Staat er nu nog 1 pakket- en briefautomaat van PostNL in Sittard-Geleen, vanaf 1 mei zijn dat er 9. Met de pakket- en briefautomaat kunnen consumenten 7 dagen per week, 24 uur per dag pakketten versturen en ontvangen.

Zowel stedelijk als landelijk gebied

“We zijn erg blij met de 8 extra pakket- en briefautomaten in Sittard”, vertelt Jean-Luc Otten, Business Development Manager bij PostNL. “Sittard-Geleen is een diverse gemeente, met zowel stedelijk als landelijk gebied. De uitbreiding stelt ons in staat om binnen 1 gemeente met beide gebiedssoorten ervaring op te doen: hoe gebruiken consumenten de automaat? Daarnaast zagen we dat de pakket- en briefautomaat die er sinds 2017 staat, goed gebruikt wordt. Daarom hebben we bij de gemeente het verzoek ingediend om nog 5 automaten te plaatsen. De gemeente was meteen enthousiast en gaf ons een vergunning voor maar liefst 8 extra pakket- en briefautomaten.”

Leefbaarheid in woonkernen

Bij het verlenen van de vergunning is Sittard-Geleen niet over 1 nacht ijs gegaan. “De pakket- en briefautomaat kan bijdragen aan de leefbaarheid in de woonkernen waar steeds minder voorzieningen aanwezig zijn. Tegelijkertijd is de locatie van de automaten ook van belang”, aldus Felix van Ballegooij, wethouder van onder meer vergunningen, woonmilieus en woningbouw van Sittard-Geleen. “Vandaar dat we in goed overleg met PostNL centrale, goed bereikbare locaties hebben uitgezocht, zoals bij supermarkten en winkelcentra.”

Centrale locaties

De in totaal 9 pakket- en briefautomaten in Sittard-Geleen staan ter hoogte van de volgende adressen: Achter de Hoven 35 (Buchten), Rijksweg Zuid 2, Zuidhof 22, Bloemenmarkt 36 (Geleen), Bergerweg 130, Dempseystraat 2, Romeinenstraat 2, De Samaritaan 8 (Sittard) en Pastoor Janssenstraat (Limbricht, sinds voorjaar 2017). Consumenten kunnen bij de innovatieve pakket- en briefautomaat van PostNL terecht om hun pakketten te ontvangen en hun brief en/of pakket te versturen. Otten: “Consumenten winkelen steeds meer online. Ze ontvangen en versturen steeds meer pakketten, en willen dat doen waar en wanneer het hun goed uitkomt. De pakket- en briefautomaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.”

Landelijke proef

PostNL startte de proef met de pakket- en briefautomaat eind 2016 met 15 automaten in Almere. In 2017 volgden Zuid-Limburg en Tilburg. Om op grotere schaal inzicht krijgen in de keuzes die een gebruiker maakt bij het ontvangen en verzenden van pakketten, breidde PostNL de proef begin 2018 uit naar Breda en Amersfoort. In het najaar van 2018 volgden Den Haag, Amsterdam, Hardinxveld-Giessendam, Stein, Nijmegen en Zwolle. Begin 2019 voegde PostNL hier Zaandijk en Harderwijk aan toe. Met de 8 extra automaten in Sittard komt het totaal nu op 79 pakket- en briefautomaten in Nederland.

Werking pakket- en briefautomaat

De pakket- en briefautomaat bestaat uit een brievenbus met 2 openingen en meerdere lockers in verschillende formaten voor pakketten. Deze is geschikt om pakketten te versturen en te ontvangen en is tegelijkertijd een brievenbus. Consumenten versturen en ontvangen steeds meer pakketten door de groei in online shoppen. PostNL biedt deze consumenten steeds meer bezorgopties. We leveren pakketten thuis, bij de buren of op een postkantoor of pakketpunt af. En dat doen we overdag, ’s avonds en in het weekend. Daarnaast kunnen consumenten sinds de zomer van 2017 nog voor de eerste bezorgpoging het afleveradres wijzigen. De automaten komen dicht bij of op locaties waar al een brievenbus staat en vervangen die betreffende brievenbus. PostNL blijft het netwerk van pakketpunten uitbreiden en daarbij horen ook deze automaten. Zie postnl.nl/pba voor meer informatie.