Twee nieuwe cryptopostzegels van PostNL met leeuw en safe

Den Haag, 9 oktober 2023 - Na de succesvolle introductie van de allereerste Nederlandse cryptopostzegel in 2022 geeft PostNL morgen 2 nieuwe crypto stamps uit. Op de nieuwe ‘NL crypto stamp 2’ staat een markante leeuwenkop, op de nieuwe ‘NL crypto stamp safe’ is een gesloten kluisdeur afgebeeld. De nieuwe cryptopostzegels zijn vanaf dinsdag 10 oktober om 10 uur verkrijgbaar.

De uitgifte van de nieuwe cryptopostzegels is het resultaat van de samenwerking tussen de nationale postbedrijven van Nederland, Luxemburg en Oostenrijk. Ieder postbedrijf brengt tegelijkertijd eigen cryptopostzegels uit op basis van hetzelfde ontwerpconcept en met hetzelfde symbool, de leeuw, maar met een andere grafische invulling en een andere land- en waardeaanduiding.

Op dinsdag 10 oktober zal Bob van Ierland, directeur Mail bij PostNL, een exemplaar van de cryptopostzegel met de markante leeuwenkop aan de verzorgers van de leeuwen in ARTIS-Park aanbieden. Dat gebeurt bij het nieuwe leeuwenverblijf dat onlangs werd geopend.

Blockchain

Blockchain is een computertechnologie die van gedistribueerde databases gebruikmaakt om het bezit van cryptogeld of van andere digitale waardevolle zaken zoals cryptokunst en cryptopostzegels te beveiligen. Deze digitale items staan ook bekend als NFT’s (non-fungible tokens). De digitale tweeling van de Nederlandse cryptopostzegels is altijd op een computer of smartphone te bekijken. Het is ook mogelijk om deze NFT’s in een digitale verzameling te bewaren of met behulp van een digitale wallet te verkopen.

Polygonen

Het ontwerp van de ‘NL crypto stamp 2’ is gemaakt door Sandra Smulders van Vormgoed in Gouda. Zij was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de Luxemburgse en Oostenrijkse versies van deze cryptopostzegel. In haar ontwerp staat de kop van een leeuw centraal. De leeuw kijkt voor elk land een andere kant op. De illustratie is opgebouwd uit veelhoeken (polygonen) als verwijzing naar de naam van de cryptocurrency (Polygon) die voor het bewaren en uitwisselen van cryptopostzegels wordt gebruikt.

Landschappelijke kenmerken

Op de achtergrond van elke ‘NL crypto stamp 2 – leeuw’ staat een deel van een kaart van Europa waarop het desbetreffende land (Nederland, Luxemburg en Oostenrijk) blauw oplicht. Voor ieder land zijn landschappelijke kenmerken (respectievelijk water, bossen en bergen) met grafische lijnen met elk een eigen kleur aangeduid. In de achtergrond is een kleurverloop aangebracht van links naar rechts, van blauw via groen naar grijs. De leeuwenkop, de landen en de landschapslijnen lichten glanzend op door gebruik van een folielaag.

Morphing

De ‘NL crypto stamp safe’ maakt het voor het eerst mogelijk een nieuwe digitale tweeling (NFT) te ontdekken omdat achter elke kluisdeur een magisch symbool in een bepaalde zeldzaamheid is verborgen. Er zijn 3 verschillende safe-postzegels; een fopspeen, een fles en een regenboog. Door deze symbolen te combineren met bijvoorbeeld de digitale tweeling van de ‘NL crypto stamp 2 – leeuw’ wordt het symbool getransformeerd in een nieuw motief (een nieuwe NFT). Dit proces wordt morphing genoemd. De combinatie is eenmalig en onomkeerbaar.

Verkrijgbaarheid

De nieuwe cryptopostzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar vanaf dinsdag 10 oktober 10.00 uur via de webshop en via de onchainshop op crypto.post.com. De prijs van de crypto stamps is € 9,25 per stuk. De geldigheidstermijn is onbepaald. Meer informatie over cryptopostzegels en morphing is te vinden op NLcryptostamp.nl. Je kunt de digitale tweeling van de nieuwe Nederlandse cryptopostzegels ook rechtstreeks kopen via de blockchain. Dit gaat via de onchainshop op crypto.post.com via een browser met een cryptocurrency wallet.