Vrolijke taferelen op decemberzegels in schilderachtige kleuren

Den Haag, 14 november 2022 - Elk jaar brengt PostNL nieuwe decemberzegels uit waarmee consumenten en bedrijven tegen een voordelig tarief kerst- en nieuwjaarskaarten kunnen sturen. Het decembertarief is ongewijzigd en blijft € 0,91 per postzegel. Het tarief is geldig van 14 november 2022 tot en met 6 januari 2023.

De decemberzegels zijn dit jaar ontworpen door Miriam Bos. De bekende illustrator uit Apeldoorn maakte speciaal voor deze postzegels speelse tekeningen vol vrolijke taferelen in schilderachtige kleuren.

Bob van Ierland, directeur Mail bij PostNL: “De feestdagen?staan?voor?de?deur. Een periode waarin het draait om warmte, liefde en aandacht voor elkaar. Een kaartje sturen is een mooi gebaar om te laten weten dat je aan iemand denkt, de ontvanger wordt er blij van. We hopen dan ook van harte dat veel mensen dat ook deze kerst weer zullen doen. Het speciale tarief van de decemberzegels maakt dat extra voordelig.”

Exclusief cadeau

Bij aanschaf in de winkel van twee vellen met elk 20 decemberzegels ontvangen klanten een exclusief cadeau van Vondels (zolang de voorraad strekt) dat speciaal voor PostNL is ontworpen. Dit jaar is het cadeau een peperkoekhuisje voor in de kerstboom, zoals dat op een van de decemberzegels is afgebeeld.

Vrolijke sfeer

Met haar illustraties probeert Miriam vaak optimisme uit te stralen om mensen eraan te herinneren dat er nog steeds mooie en positieve dingen bestaan in de wereld. Dat vindt zij belangrijk, zeker na de afgelopen 2 jaar waarin we door de coronamaatregelen verder van elkaar verwijderd waren dan ooit. “Des te meer reden om te kiezen voor een vrolijke sfeer in de illustraties”, aldus Miriam. “Het is een thema dat vaker terugkomt in mijn werk.”

Fijner pigment

Voor de decemberzegels gebruikte Miriam gouache, een dekkende waterverf, die ze met penselen van verschillende dikte opbracht. “Gouache vind ik prettig om mee te werken”, aldus Miriam. “Want dat heeft een iets fijner pigment dan plakkaatverf. Ik gebruik ook niet al te dunne penselen, anders verdwijnt de penseelstreek.”

Handlettering

In de illustraties komen ook teksten voor die met de hand zijn geschreven. Deze vorm van illustreren wordt ‘handlettering’ genoemd. Werk van Miriam Bos is vaak daaraan te herkennen. Ook voor de typografie onderaan alle decemberzegels is gebruikgemaakt van met de hand geschreven letters: een zwierige letter voor de waardeaanduiding december en een strakke letter met wisselende diktes voor Nederland 2022.

Versterkende kleuren

De illustratiestijl van Miriam is vaak herkenbaar, ook door haar gebruik van heldere en warme kleuren. Voor de decemberzegels heeft zij elkaar versterkende kleuren toegepast. “Dat was wel even puzzelen hoe je dat met 10 verschillende illustraties voor elkaar krijgt. Ik had het mezelf makkelijker kunnen maken met een gelimiteerd kleurenpalet, maar dat is niets voor mij. Het kerstgroen is aangevuld door onder meer rood, turquoise, paars, roze en geel. De laatste zijn niet per se kerstkleuren, maar het combineert goed.”

Verkrijgbaarheid

De decemberzegels 2022 zijn vanaf 14 november 2022 verkrijgbaar bij alle verkooppunten van PostNL in Nederland en via de webshop. De decemberzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 – 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald, maar de decemberzegels mogen alleen van 14 november 2022 tot en met 6 januari 2023 zonder bijplakken worden gebruikt. Zie voor meer informatie ook: www.postnl.nl/kerst