Duizenden Sandd-postbezorgers aan de slag bij PostNL

Per 1 februari 2020 worden de postnetwerken van PostNL en Sandd samengevoegd. Op die manier blijft het mogelijk om in een postmarkt die elk jaar krimpt overal in Nederland vijf dagen per week post te bezorgen. Duizenden Sandd-postbezorgers hebben aangegeven per 1 februari aan de slag te willen gaan bij PostNL. Dankzij de samenvoeging blijft de werkgelegenheid in de postsector als geheel zoveel mogelijk in stand.

Passend voorstel voor bezorgers 

PostNL heeft in de afgelopen periode de wensen van alle Sandd-bezorgers in kaart gebracht en zich maximaal ingespannen om iedereen een passend voorstel te doen. Voor duizenden Sandd-postbezorgers is dat ook gelukt; zij gaan per 1 februari aan de slag bij PostNL. Voor bezorgers in dienst van bedrijven die voor Sandd werken zijn er veel vacatures bij PostNL beschikbaar. En dankzij de samenvoeging van de netwerken blijft er werk voor de medewerkers van sociale werkplaatsen overal in Nederland. Zonder consolidatie was de werkgelegenheid in de postsector alleen maar verder onder druk komen te staan, doordat het postvolume jaarlijks blijft krimpen met ongeveer 10%. 

Sociale regeling 

Er zijn volop banen beschikbaar bij PostNL, maar er zijn ook bezorgers in dienst van Sandd die geen gebruik willen maken van het aanbod. Voor hen is hulp bij het vinden van een baan elders beschikbaar, en is er een goede sociale regeling afgesproken met de ondernemingsraad van Sandd. 

De andere medewerkers van Sandd (hoofdkantoor, sorteerlocaties, transport) konden met voorrang solliciteren op functies bij PostNL. Daarnaast zijn er volop mogelijkheden voor bemiddeling naar banen bij andere bedrijven. Zo worden er op korte termijn banenmarkten georganiseerd voor bedrijven die op zoek zijn naar personeel. Tot slot is er zoals gezegd een sociaal plan afgesproken met de medezeggenschap voor de medewerkers die niet bij PostNL gaan werken. In de loop van februari komen er meer details over de aantallen mensen die van Sandd overstappen naar PostNL.