Eerste hoogtechnologisch sorteer- en distributiecentrum van PostNL in België klaar voor opening

Mechelen, 24 februari 2022 – Vandaag drukt PostNL voor het eerst op de knop van de hoogtechnologische sorteermachine in het nieuwe sorteer- en distributiecentrum in Willebroek. Dankzij de nieuwe machine kunnen hier binnenkort 9.000 pakjes per uur gesorteerd worden. In piekperiodes rollen er tot 60.000 pakjes rechtstreeks van de sorteerband tot in de camionettes om bij de consument thuis bezorgd te worden. Dan zullen er dagelijks 400 mensen aan de slag zijn in het sorteercentrum, waarvan 250 bezorgers.

Met het gloednieuwe pakkettensorteer- en distributiecentrum speelt PostNL in op de groeiende e-commerce markt. Door te investeren in capaciteit in de hele Benelux, optimaliseert PostNL voortdurend zijn werking om de kwalitatieve dienstverlening te bestendigen.

Dankzij de centrale ligging van het sorteer- en distributiecentrum in Willebroek vindt de sortering voor de Belgische webwinkels voortaan hier plaats. Dat is zo ingericht voor de grote webwinkels, maar ook voor de lokale retailer die naast een winkel ook nog een online aanbod heeft. Ze kunnen online bestellingen nu later aanbieden om de volgende dag te bezorgen bij de mensen thuis.

In het pand, met een vloeroppervlakte van 8.400m², worden meerdere sorteringen - in verschillende richtingen – tegelijk georganiseerd. Zowel de sortering per regio, om verder te verdelen naar andere depots, als de sortering tot in de camionettes die bij de consument bezorgen, gebeurt vanaf half maart op deze locatie. Dit alles is mogelijk dankzij de hoogtechnologische sorteermachine. Die zorgt ervoor dat pakjes gescand, gemeten en verder gesorteerd worden aan hoge snelheid.

Voor de consument heeft dit ook zijn voordelen. Deze kan zijn of haar bestelling uiterst gemakkelijk volgen. Een pakje wordt automatisch gescand als dat het sorteercentrum binnenkomt en buitengaat. Op beide momenten ontvangt de consument een berichtje.

Het sorteercentrum verkrijgt het BREEAM-certificaat. Dit is een keurmerk voor de meest duurzame gebouwen met minimale milieu-impact. Er is geïnvesteerd in duurzame installaties en er worden bijna 1.000 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van het sorteercentrum. Op die manier wekt PostNL meer dan de helft van de verbruikte energie van het depot zelf duurzaam op. Ook installeert PostNL een laadplein waar elektrische camionettes kunnen opladen.

Het sorteercentrum maakt deel uit van een logistiek netwerk verspreid over België en Nederland. In België zijn in september 2021 nog twee nieuwe pakkettendepots in gebruik genomen in Oevel en Desteldonk. Met het pakkettendepot in Mechelen dat opgaat in het sorteercentrum van Willebroek, werkt PostNL in België met negen depots met een aanzienlijk hogere capaciteit.