PostNL publiceert Green Bond Report 2022

Den Haag, Nederland, 11 april 2023 – Vandaag publiceert PostNL zijn vierde Green Bond Report. Dit rapport biedt investeerders en andere geïnteresseerde partijen details over de aanwending van de opbrengsten en de gerelateerde verwachte milieu-impact van de Green Bond (€300 miljoen met een coupon van 0,625%, aflosdatum in september 2026).

Pim Berendsen, CFO van PostNL, zegt: “We zijn trots op de voortgang die we in 2022, een lastig jaar voor PostNL, hebben gemaakt in onze weg naar het halen van de ambitieuze doelstellingen op het gebied van CO2 reductie. Onze ambitie is om in 2030 alle brieven en pakketten emissievrij in de last-mile te bezorgen in de Benelux en om wereldwijd volledig emissievrij te zijn in 2050. Deze heldere en ambitieuze ESG doelen zijn volledig geïntegreerd in onze strategie. In 2023, een jaar waarin we verwachten dat de uitdagende omstandigheden zullen voortduren, is het uitermate belangrijk om te investeren in verdere versterking van ons fundament, inclusief investeringen in onze groene projecten.”

De opbrengst van de Green Bond zal worden gebruikt om nieuwe en bestaande klimaatprojecten te financieren. Daarmee draagt PostNL bij aan twee Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, namelijk ‘fatsoenlijk werk en economische groei’ en ‘klimaatactie’. In 2022 heeft PostNL €123 miljoen van de Green Bond-opbrengst gealloceerd. Dit brengt het cumulatieve bedrag dat nu is gebruikt op €199 miljoen (66% van de totale netto-opbrengst).

De betreffende klimaatprojecten richten zich op schone kilometers, duurzame gebouwen en innovatie en efficiëntie. In totaal heeft PostNL geïnvesteerd in 3.436 nieuwe elektrische voertuigen, waarvan 1.247 in 2022. In 2023 gaat de onderneming door met het onderzoeken van andere mogelijkheden om de elektrificatie van zijn wagenpark te versnellen. PostNL heeft nu BREEAM, of vergelijkbare, certificaten voor 26 sorteercentra, waarvan er 17 werden ontvangen in 2022. 16 bestaande sorteercentra ontvingen een BREEAM-NL In-Use “Very Good” certificaat en het nieuwe sorteercentrum in Westzaan ontving het BREEAM-NL Nieuwbouw "Outstanding" certificaat. Als onderdeel van de duurzaamheidsstrategie, blijft de onderneming nieuwe mogelijkheden onderzoeken om onze CO2 voetafdruk te reduceren en energie-efficiënter te worden.

Op basis van geplande investeringen zal het grootste deel van de aanwending van de resterende opbrengst gaan naar de elektrificatie van het wagenpark en investeringen in duurzame gebouwen.