Principeakkoord voor nieuwe cao voor postbezorgers

Salaris stijgt in 2020 en 2021 met in totaal 6,5 procent

3 maart 2020, Den Haag – PostNL en de vakorganisaties Bond van Post Personeel (BVPP), CNV Publieke Diensten en FNV Publiek Belang hebben in de afgelopen periode onderhandeld over een nieuwe cao voor postbezorgers. Dat heeft er toe geleid dat er een principeakkoord is bereikt met Bond van Post Personeel (BVPP) en CNV Publieke Diensten. Zij leggen het akkoord nu positief aan hun leden voor. Vakorganisatie FNV Publiek Belang legt het onderhandelingsresultaat met een neutraal advies aan de leden voor. Deze cao geldt voor de ongeveer 20.000 postbezorgers van PostNL.

Afgesproken is dat het salaris tijdens de looptijd van de cao in 6 stappen omhoog gaat met in totaal 6,5 procent. Ook zijn er afspraken gemaakt over onder andere bedrijfskleding.

Resi Becker, directeur postbedrijf van PostNL: “Onze postbezorgers komen 5 dagen per week in elke straat van Nederland en bezorgen bijzondere momenten. Wij waarderen onze postbezorgers voor wat ze elke dag doen en daarom ben ik blij dat we goede afspraken hebben kunnen maken met de vakorganisaties. Hoewel de postvolumes blijven dalen, kunnen we met goede medewerkers betrouwbare service leveren voor onze klanten, het postbedrijf gezond houden en daarmee ook werkgelegenheid op lange termijn bieden.”

Looptijd en salarisverhoging

De looptijd van de cao is 24 maanden: van 1 oktober 2019 tot en met 30 september 2021. Het salaris van postbezorgers wordt in 6 stappen verhoogd met in totaal 6,5 procent.
De laatste salarisverhoging van de vorige cao was op 1 september 2019.

Samenvoeging postnetwerken PostNL en Sandd

Per 1 februari zijn de postnetwerken van PostNL en Sandd samengevoegd. Ongeveer 4.000 postbezorgers van Sandd zijn per 1 februari bij PostNL in dienst gekomen. Daardoor werken er in totaal zo’n 20.000 postbezorgers bij PostNL. Deze cao geldt voor al deze bezorgers.

Door de samenvoeging is er ongeveer 30% extra postvolume bij gekomen. Maar omdat er steeds vaker gekozen wordt voor digitale communicatie wordt verwacht dat het postvolume met 8% tot 10% blijft dalen.

Ledenraadplegingen

De komende weken leggen de vakorganisaties Bond van Post Personeel (BVPP) en CNV Publieke Diensten het principeakkoord positief voor aan hun leden. FNV Publiek Belang legt de uitkomst van het cao-overleg als onderhandelingsresultaat neutraal voor aan de leden. De verwachting is dat de uitkomst van de ledenraadplegingen uiterlijk op 20 maart bekend is.