Solide bedrijfsresultaten in Q1 2020 en hogere vrije kasstroom

Den Haag

Engelse versie (geheel)

Nederlandse versie

Financiële resultaten Q1 2020

In € miljoen

1e kw.
2019
1e kw.
2020
Omzet684701
Genormaliseerd EBIT3015
Vrije kasstroom(8)5

Hoofdpunten Q1 2020

  • Een veilige en gezonde omgeving voor onze medewerkers en klanten blijft onze belangrijkste prioriteit
  • Gecommitteerd aan afgegeven 2020 verwachting voor genormaliseerd EBIT tussen € 110 miljoen en € 130 miljoen. Onzekerheden rond duur en ernst van pandemie kunnen realisatie hiervan beïnvloeden
  • Sterke ontwikkeling Pakketten sinds half maart, mede dankzij een positief prijs/mix-effect
  • Verwachte voordelen en synergieën van samenvoeging met Sandd lopen voor op plan 
  • Groter aantal wenskaarten draagt bij aan gunstige prijs/mix-ontwikkeling
  • Verdere daling postvolumes door minder direct mailings sinds half maart
  • Beschermingsmaatregelen plus hoger verzuim door pandemie werken door in bedrijfskosten
  • Gedisciplineerd werkkapitaalbeheer draagt bij aan hogere vrije kasstroom

CEO statement

Herna Verhagen, CEO PostNL: “In een ongekend eerste kwartaal heeft PostNL een solide resultaat behaald, leidend tot een hogere vrije kasstroom. De samenvoeging van de postnetwerken van PostNL en Sandd, die op 1 februari is afgerond. De integratie ligt voor op schema voor wat betreft de verwachte voordelen en synergieën. Dit droeg het eerste kwartaal van 2020 al bij aan de genormaliseerde EBIT.

Bovenal is en blijft een veilige en gezonde omgeving voor onze medewerkers, partners, klanten en de consument onze belangrijkste prioriteit. We passen alle richtlijnen voor het beperken van sociale contacten en voor de gezondheid toe om onze mensen en het publiek zoveel mogelijk te beschermen en hebben aanvullende aanpassingen doorgevoerd in onze werkwijze en op onze locaties. We zijn trots op onze mensen, die zich volledig inzetten om de post, pakketten en andere zendingen, zoals medische goederen en boodschappen, te blijven bezorgen, waardoor mensen zoveel mogelijk thuis kunnen blijven. We volgen de ontwikkelingen op de voet en werken sinds begin maart met een integraal bedrijfscontinuïteitsplan.

Onze financiële positie is sterk. Voortbouwend op ons solide resultaat van het eerste kwartaal blijven we ons inzetten om de afgegeven verwachting voor 2020 van een genormaliseerde EBIT tussen de € 110 miljoen en € 130 miljoen te realiseren. Voor de toekomst zien we zowel uitdagingen als kansen, zeker nu e-commerce aantrekt en consumenten meer post versturen. Het zicht op de toekomst is echter beperkt en de onzekerheden rond de duur en de ernst van de pandemie bepalen of PostNL deze verwachting daadwerkelijk kan realiseren.”