PostNL: Bijna drie kwart Nederlanders geeft tijdens feestdagen graag cadeaus aan een ander

Den Haag, 19 december 2022 - 73% van de Nederlanders geeft tijdens de feestdagen graag cadeaus aan een ander. 66% van de Nederlanders bestelt daarbij cadeaus online. Dat blijkt uit een onderzoek dat PostNL liet uitvoeren onder ruim 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Met de kerstdagen in het vooruitzicht is het nog altijd druk in de post- en pakkettensorteercentra van PostNL. Online bestellen is volgens deelnemers aan het onderzoek populair omdat er online vaak goede aanbiedingen zijn en omdat drukke winkelstraten daarmee vermeden kunnen worden.

Bestel op tijd

86% van de Nederlanders die online cadeaus bestelt, houdt al rekening met de drukte en bestelt bewust op tijd. Door zoveel mogelijk doordeweeks en ruim op tijd te bestellen wordt de drukte gespreid en ontvang je je pakket op tijd, zie hier ook andere besteltips. Er is ook oog voor de pakketbezorger: bijna 30% van de Nederlanders geeft aan tijdens de feestdagen extra aandacht te hebben voor pakketbezorgers.

Kantoormedewerkers helpen mee

De feestdagen zijn traditiegetrouw voor PostNL de drukste periode van het jaar. De drukte houdt de hele maand december aan. Bij PostNL wordt alles uit de kast gehaald om alle pakketten op tijd af te kunnen leveren: medewerkers in de operatie, maar ook vanuit kantoor zetten samen de schouders eronder. De traditie is al enkele jaren dat kantoormedewerkers, van inkoper tot directeur, tijdens de feestdagendrukte in een van de sorteercentra de handen uit de mouwen steken. Ze helpen hun collega’s bijvoorbeeld bij het sorteren of bezorgen van brieven of pakketten, het inpakken van de bus of het laden en lossen van rolcontainers. Deze feestdagenperiode zijn meer dan 1.000 diensten ingepland voor mensen van het hoofdkantoor. Dat is extra mooi omdat dit jaar het PostNL Bijzondere Momenten Fonds voor iedere dienst gedraaid door een kantoormedewerker een donatie doet aan een goed doel.

Iris van Wees, Directeur Operatie: “Deze week ga ik met collega Stephan aan de slag met het bezorgen van pakketten in Amsterdam. Het is elk jaar een hoogtepunt en ik verheug me erop. Ook mensen thuis valt het op dat wij vanuit het hoofdkantoor een handje meehelpen, wat leidt tot leuke reacties.”

Over het onderzoek

Dit onderzoek is een initiatief van PostNL en uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau PanelWizard onder ruim 1.000 respondenten in de leeftijd vanaf 18 jaar. De respondenten zijn een representatieve afspiegeling van de Nederlandse samenleving.