Energietoeslag voor pakketten

Onze ambitie is om voor zowel jou als je klanten de favoriete bezorger te zijn. En we doen er alles aan om dit zo voordelig mogelijk te doen. Zo hebben wij sinds 2021 de stijgende brandstof- en energiekosten niet doorberekend in onze tarieven. We hebben deze kosten volledig op ons genomen. Dit lukt helaas niet meer. Daarom passen we vanaf 1 januari 2023 onze tarieven aan met een variabele Energietoeslag. We leggen op deze pagina uit wat je hiervan kunt merken.

View this page in English

Wat is de Energietoeslag?

De Energietoeslag is een variabele toeslag per pakket (collo) om de stijgende brandstof- en energiekosten te dekken. Dit zijn kosten voor diesel, HVO 100, gas en elektriciteit voor het proces van pakketbezorging. Wanneer de actuele prijzen voor brandstof en energie stijgen of dalen, dan stijgt of daalt de Energietoeslag mee. Hoe dit precies werkt leggen we hieronder uit.

Hoe wordt de Energietoeslag berekend?

Om de hoogte van de Energietoeslag te berekenen combineren we de actuele pompprijs van diesel en gemiddelde energietarieven van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wanneer wordt de Energietoeslag van een bepaalde maand gefactureerd?

De prijzen van het CBS van de afgelopen maand komen in de daarop volgende maand beschikbaar. Vervolgens moeten we de Energietoeslag berekenen. Daarom wordt de index en bijbehorende Energietoeslag van een bepaalde maand, gefactureerd op pakketten die 2 maanden later verstuurd worden. Dat wil zeggen dat de index en bijbehorende Energietoeslag van november gebruikt wordt voor pakketten die in januari worden verstuurd.

Hoe hoog is de Energietoeslag?

De PostNL-Energie-index van de maand april 2024 is 142. Deze valt in de bandbreedte 140-150 met een bijbehorende Energietoeslag van €0,09 per collo. Deze toeslag zal voor de maand juni 2024 worden gefactureerd. Zie ook de vraag “Wanneer wordt de Energietoeslag van een bepaalde maand gefactureerd?” voor meer info over facturatie van de Energietoeslag.

Voor welke producten geldt de Energietoeslag?

De Energietoeslag geldt voor zakelijke pakketten Nederland en Europa.

Hoe zie ik de toeslag terug op mijn factuur?

Op je factuur zie je de Energietoeslag per collo (pakket) staan.

Waarom staat er Energietoeslag op mijn factuur voor pakketten niet-EU zendingen?

De naam ‘transporttoeslag’ voor pakketten niet-EU passen we aan naar Energietoeslag. De toeslag voor bestemmingen buiten de EU wordt bepaald door transportkosten van luchtvervoer.

Geldt deze Energietoeslag voor mij?

De Energietoeslag geldt voor klanten die zakelijke pakketten binnen Nederland en Europa versturen. Zie een overzicht van de producten en productcodes bij de vraag Voor welke producten geldt de Energietoeslag?

Hoe word ik geïnformeerd als de Energietoeslag daalt of stijgt?

Op je factuur vind je altijd de Energietoeslag per collo (pakket) terug. Daar vind je dus ook terug of deze gestegen of gedaald is ten opzichte van de maand daarvoor. Op deze webpagina plaatsen we ook elke maand een update van de PostNL-energie-index.

Wat doen jullie er zelf aan om de stijgende energiekosten te beperken?

We blijven investeren in duurzame activiteiten zoals de inzet van zonnepanelen, hernieuwbare brandstoffen en elektrische voertuigen.

We hebben onszelf als doel gesteld om uiterlijk 2030 alle pakketten en brieven in de Benelux uitstootvrij te bezorgen in de last mile. Als tussenstap willen we in 2025 in 25 binnensteden uitstootvrij bezorgen. Welke impact dat op de tarieven van onze producten en diensten heeft, is op dit moment niet te zeggen. Bekijk een overzicht van al onze duurzame activiteiten.

Zit elektriciteit niet al opgenomen in NEA en betaal ik nu niet dubbel?

We gaan de jaarlijkse NEA-prijsaanpassingen zonder brandstof berekenen. Op deze manier zorgen we dat we de kosten voor brandstof en elektriciteit in de distributie niet via de NEA-prijsaanpassing in rekening brengen.

De Energietoeslag voeren we in omdat NEA niet meer voldoet als de brandstof- en energieprijzen zo fluctueren. Door deze nu in de PostNL-energie-index op te nemen kunnen we de kosten bij zowel stijgende als dalende prijzen in de tarieven meenemen.

De tarieven van de haal- en brengservice zijn in juli 2022 verhoogd vanwege de stijgende energiekosten. Betaal ik nu niet dubbel?

Vanwege de stijgende energiekosten zijn in juli 2022 de tarieven voor de haal- en brengservice verhoogd. De energietoeslag heeft betrekking op de gestegen energiekosten voor pakketbezorging en staat daar los van.

Hoe lang gaat deze Energietoeslag gelden?

De Energietoeslag geldt zolang de PostNL-energie-index boven 130 valt.

PostNL energie toeslag

Bekijk hier de energie-index van PostNL. De bijbehorende energietoeslag wordt gespecificeerd vanaf januari 2023 en vanaf een index van 130.