Wat doet een 2D-matrixcode?

Zo werkt het

Meld jij je partijen voor in Mijn PostNL? Dan ga je aan de slag met de 2D-matrixcode. Aan deze unieke barcode herkennen onze sorteermachines ieder poststuk in jouw partij, zowel gesorteerd als ongesorteerd. Zo kunnen wij jouw post nog beter bezorgen én kan jij steeds meer van onze handige extra diensten gebruiken. Daarmee is je post dus klaar voor de toekomst.

Wat is een 2D-matrixcode?

Een 2D-matrixcode is een tweedimensionale barcode met daarin informatie over het sorteerproces. Zo vertelt deze code ons onder meer het identificatienummer van je poststuk, de bestemming en de betaling. De code is gemaakt van zwarte en witte cellen in een vierkant patroon. In tegenstelling tot een eendimensionale streepjescode blijft een 2D-matrixcode altijd goed leesbaar. Ook wanneer een deel van de code beschadigd is. Daardoor kunnen onze modernste sorteermachines jouw poststukken gemakkelijker herkennen.

Zo ziet een adreslabel met de 2D-matrixcode eruit:

Print de 2D-matrixcode altijd met de codeerregel

De 2D-matrixcode werkt alleen in combinatie met een codeerregel. Print dus zowel de 2D-matrixcode als de codeerregel op het adreslabel. Wil je weten hoe een adreslabel met daarop alle verschillende sorteercodes eruitziet? Bekijk dan ons overzicht van alle sorteercodes.

Wanneer gebruik je deze code?

Je gebruikt de 2D-matrixcode bij het voormelden van je partijenpost in Mijn PostNL. Je kunt codeerinformatie aanbrengen op alle partijenpost die geschikt is voor onze sorteermachines, voor zowel gesorteerde als ongesorteerde partijenpost.

Voordelen van de 2D-matrixcode

Je post is gemakkelijk te herkennen door onze sorteermachines

Verbeterde controle van je adressenbestand en daardoor minder post retour

Gebruik diverse extra diensten die aan de 2D-matrixcode gekoppeld zijn

Maak je post klaar voor alle nieuwe producten en diensten die we in de toekomst ontwikkelen

Praktische informatie

Ga je aan de slag met 2D-matrixcodes voor jouw partijenpost? In jouw persoonlijke omgeving op Mijn PostNL vind je een handleiding met meer informatie. Onder meer over de verschillende typen 2D-matrixcodes en over de voorwaarden waaraan een geprinte code moet voldoen.

En ben je benieuwd hoe de 2D-matrixcode in de vernieuwde adressencontrole terugkomt? In onderstaande voorbeelden zie je hoe dat eruitziet. 

Bekijk de vernieuwde output in Excel
Bekijk wat er verandert in de lay-out

Vragen? Neem contact op

Meer weten over de 2D-matrixcode? Of heb je hulp nodig met het verrijken van je adresbestand? Neem dan gerust contact op met je accountmanager. We vertellen je er graag meer over.

Lees meer over de verschillende sorteercodes die je kunt gebruiken