Bezwaar maken tegen inklaringskosten

Wil je de inklaringskosten niet betalen? Dan kun je bezwaar indienen. Je moet dan eerst de inklaringskosten betalen en het pakket in ontvangst nemen. Ook moet je de verpakking goed bewaren. Zit er een douaneformulier op het pakket? Bewaar die dan ook. Of maak er een foto van.

Let op, bezwaar maken kan alleen als:

de inklaringskosten niet kloppen

Zijn de inklaringskosten volgens jou berekend op basis van de verkeerde waarde, en kun je dat ook aantonen? Dan mag je natuurlijk bezwaar maken.
Let op: je kunt bezwaar maken tot 6 weken na de ontvangst van de zending. Vraag je inklaringskosten terug voor een retourzending? Dan heb je tot 6 weken na het verzenden de mogelijkheid om bezwaar te maken.

het gaat om een geschenk met een waarde lager dan € 45,-

Voor geschenken met een waarde tot € 45,- betaal je geen btw. Let op: dit geldt alleen als het pakket van een particuliere afzender komt.
Met ‘geschenk’ bedoelen we in dit geval spullen die jij cadeau krijgt van iemand in het buitenland. Koop je zelf iets uit het buitenland om cadeau te geven aan iemand anders? Dan zien we dat niet als een geschenk.

je het pakket retour hebt gestuurd

Als je het pakket retour hebt gestuurd kun je de inklaringskosten terugvragen. Maar alleen als je het pakket hebt teruggestuurd naar het land waar het vandaan kwam (buiten de EU).

Bezwaar maken heeft geen zin als:

je de inklaringskosten te hoog vindt

Bij spullen met een lage waarde vallen de inklaringskosten relatief hoog uit. Niet leuk natuurlijk, maar ook geen reden om bezwaar te maken. Zo zijn de regels nu eenmaal.

het gaat om een geschenk van een zakelijke afzender

De btw-vrijstelling tot € 45,- geldt alleen voor geschenken van een particuliere afzender.

je het pakket retour hebt gestuurd naar een ander land dan waar het vandaan kwam

Inklaringskosten terugvragen kan alleen als je het pakket hebt teruggestuurd naar het land waar het vandaan kwam (buiten de EU).

Heb je al btw betaald aan de webshop?

Dan kun je voor aankopen met een waarde tot €150 de btw terugvragen aan de webshop of afzender. Als je tijdens je aankoop al btw betaalt, moet de afzender namelijk aan ons doorgeven dat je geen btw meer hoeft te betalen. Dat gaat niet altijd goed. Daarom gebeurt het weleens dat je inklaringskosten moet betalen terwijl je al btw hebt betaald. Is de waarde van je aankoop hoger dan € 150,-? Dan moet je misschien nog wel invoerrechten en afhandelingskosten betalen.

Heb je 2 keer inklaringskosten aan ons betaald?

Vraag je geld terug met ons formulier.

Wil je niet betalen?

Je kunt er ook voor kiezen om je pakket niet in ontvangst te nemen en terug te sturen naar de afzender. Dat regel je eenvoudig via de track & trace-pagina op onze website.

Wil je nog steeds bezwaar maken?

Dat kan via Daan, onze chatbot. Je vindt ‘m onderaan deze pagina.