Bezwaar maken tegen inklaringskosten

Ben je het niet eens met de inklaringskosten? Dan kun je bezwaar indienen. Chatbot Daan opent zich vanzelf wanneer je naar beneden op deze pagina scrolt. Je kunt direct in Chatbot Daan bezwaar maken. Je moet wel eerst de inklaringskosten betalen en het pakket in ontvangst nemen. Ook moet je de verpakking goed bewaren. Zit er een douaneformulier op het pakket? Bewaar die dan ook. Of maak er een foto van.

Dit is wanneer je bezwaar kunt maken

De inklaringskosten kloppen niet

Zijn de inklaringskosten berekend op basis van de verkeerde waarde, en kun je dat aantonen? Dan mag je natuurlijk bezwaar maken. Dit kan tot 6 weken na ontvangst van je pakket. Vraag je inklaringskosten terug voor een retourzending? Dan heb je tot 6 weken na het verzenden de tijd om bezwaar te maken.

Het gaat om een geschenk met een waarde lager dan € 45,-

Voor geschenken met een waarde tot € 45,- betaal je geen btw. Dit geldt alleen als het pakket van een particuliere afzender komt. Met ‘geschenk’ bedoelen we in dit geval spullen die jij cadeau krijgt van iemand in het buitenland. Koop je zelf iets uit het buitenland om cadeau te geven aan iemand anders? Dan zien we dat niet als een geschenk.

Je hebt het pakket retour gestuurd

Als je het pakket retour hebt gestuurd kun je de inklaringskosten terugvragen. Maar alleen als je het pakket hebt teruggestuurd naar het land waar het vandaan kwam (buiten de EU).

Wanneer kan bezwaar maken niet?

Je vindt inklaringskosten te hoog

Bij spullen met een lage waarde vallen de inklaringskosten relatief hoog uit. Niet leuk natuurlijk, maar ook geen reden om bezwaar te maken. Zo zijn de regels.

Het gaat om een geschenk van een zakelijke afzender

De btw-vrijstelling tot € 45,- geldt alleen voor geschenken van een particuliere afzender.

Je hebt het pakket retour gestuurd naar een ander land dan waar het vandaan kwam

Inklaringskosten terugvragen kan alleen als je het pakket hebt teruggestuurd naar het land waar het vandaan kwam (buiten de EU).

Heb je al btw betaald aan de webshop?

Dan kun je voor aankopen met een waarde tot €150 de btw terugvragen aan de webshop of afzender. Als je tijdens je aankoop al btw betaalt, moet de afzender namelijk aan ons doorgeven dat je geen btw meer hoeft te betalen. Dat gaat niet altijd goed. Daarom gebeurt het weleens dat je inklaringskosten moet betalen terwijl je al btw hebt betaald. Is de waarde van je aankoop hoger dan € 150,-? Dan moet je misschien nog wel invoerrechten en afhandelingskosten betalen.

Heb je 2 keer inklaringskosten betaald?

Dat is natuurlijk vervelend. Vraag in dit geval je geld terug met ons formulier.

Wil je niet betalen?

Je kunt er ook voor kiezen om je pakket niet in ontvangst te nemen en terug te sturen naar de afzender. Dat regel je eenvoudig via de track & trace-pagina op onze website.