Phishing

Fraude voorkomen

Hoe herkent u een nep PostNL-app?

Ontvangt u sms’jes van ons die u niet vertrouwt? Wordt u gevraagd een app te downloaden via een link? Grote kans dat deze berichten niet door ons zijn gestuurd, maar door internetcriminelen. Ze willen uw gegevens stelen of virussen plaatsen op uw telefoon of computer.

Wat is de nep PostNL-app?

De nep PostNL-app wordt verspreid via sms (zie voorbeeld hieronder). Daarin staat dat u een app kunt downloaden om een pakket te volgen. De app moet u buiten de app-store om downloaden. U moet toestemming geven om bepaalde gegevens te delen. Met deze toestemming hebben cybercriminelen toegang tot keyloggingfunctionaliteiten. Hiermee kunnen cybercriminelen uw inloggegevens achterhalen. Bovendien kunnen ze de malware verder verspreiden via uw contacten.

Heeft u toch op de link geklikt?

Pas dan zo snel mogelijk uw inloggegevens van uw bank en andere instanties aan via uw laptop (of een ander apparaat maar niet uw besmette telefoon). Installeer direct een virusscanner op uw telefoon en verwijder de app. Controleer uw bankafschriften op misbruik. Als u door deze app financiële of andere schade heeft opgelopen, is het verstandig om ook aangifte van fraude te doen bij de landelijke politie op telefoonnummer 0900 - 8844

5 tips voor het herkennen van een nep app

  • Download alleen apps uit de Play Store (Android) of Appstore (IOS) en download geen apps door op een link te klikken. 
  • Controleer apps die nog maar kort in de Appstore staan. Lees bijvoorbeeld de reviews. 
  • Controleer welke toestemming de app vraagt tijdens het installeren. Twijfelt u? Accepteer de voorwaarden dan niet. 
  • Zorg ervoor dat de software op uw telefoon (zowel apps als het besturingssysteem) altijd up-to-date is. Verouderde software is kwetsbaarder voor malware en virussen. 
  • Installeer ook op uw mobiel een virusscanner. Let er wel op dat u legitieme virusscanners download want ook hiervan bestaan nepversies. Kies voor bekende bedrijven zoals AVG, McAfee, Norton of ESET.

Recente voorbeelden van fraude

Voorbeeld 7 november 2018

 
181107 Phishing SMS

Wat wij doen om fraude te voorkomen

Valse e-mails, nepsites en -apps proberen wij op te sporen en uit de lucht te laten halen. Automatisch e-mails die criminelen met ons afzendadres naar u versturen, worden geblokkeerd door de grote e-mailproviders. Dit is wel afhankelijk van uw eigen e-mailprovider.

Meer informatie

Alles over veilig internetten en privacy online vindt u op veiliginternetten.nl.