Hoe herken je een nep PostNL-app?

Ontvang je sms’jes van ons die je niet vertrouwt? Wordt je gevraagd een app te downloaden via een link? Grote kans dat deze berichten niet door ons zijn gestuurd, maar door internetcriminelen. Ze willen jouw gegevens stelen of virussen plaatsen op uw telefoon of computer.

Wat is de nep PostNL-app?

De nep PostNL-app wordt verspreid via sms (zie voorbeeld hieronder). Daarin staat dat je een app kunt downloaden om een pakket te volgen. De app moet je buiten de app-store om downloaden. Je moet toestemming geven om bepaalde gegevens te delen. Met deze toestemming hebben cybercriminelen toegang tot keyloggingfunctionaliteiten. Hiermee kunnen cybercriminelen uw inloggegevens achterhalen. Bovendien kunnen ze de malware verder verspreiden via je contacten.

Heb je toch op de link geklikt?

Pas dan zo snel mogelijk je inloggegevens van je bank en andere instanties aan via een laptop (of een ander apparaat maar niet je besmette telefoon). Installeer direct een virusscanner op je telefoon en verwijder de app. Controleer je bankafschriften op misbruik. Als je door deze app financiële of andere schade heeft opgelopen, is het verstandig om ook aangifte van fraude te doen bij de landelijke politie op telefoonnummer 0900 - 8844

5 tips voor het herkennen van een nep app

  • Download alleen apps uit de Play Store (Android) of Appstore (IOS) en download geen apps door op een link te klikken.
  • Controleer apps die nog maar kort in de Appstore staan. Lees bijvoorbeeld de reviews.
  • Controleer welke toestemming de app vraagt tijdens het installeren. Twijfelt je? Accepteer de voorwaarden dan niet.
  • Zorg ervoor dat de software op je telefoon (zowel apps als het besturingssysteem) altijd up-to-date is. Verouderde software is kwetsbaarder voor malware en virussen.
  • Installeer ook op je mobiel een virusscanner. Let er wel op dat je legitieme virusscanners download want ook hiervan bestaan nepversies. Kies voor bekende bedrijven zoals AVG, McAfee, Norton of ESET.

Wat wij doen om fraude te voorkomen

Valse e-mails, nepsites en -apps proberen wij op te sporen en uit de lucht te laten halen. Automatisch e-mails die criminelen met ons afzendadres naar u versturen, worden geblokkeerd door de grote e-mailproviders. Dit is wel afhankelijk van je eigen e-mailprovider.

Meer informatie

Alles over veilig internetten en privacy online vind je op veiliginternetten.nl.