Let op: Per 17-01-2023 zijn de inklaringskosten voor pakketten van buiten de EU veranderd. Bekijk wat dit voor jou betekent op postnl.nl/afhandelingskosten.

Veelgestelde vragen

Wanneer betaal ik inklaringskosten?

Alleen als je iets koopt uit een land buiten de Europese Unie (EU). Wat je precies moet betalen, is afhankelijk van de waarde van je pakket, én of je online betaalt of bij een PostNL-punt.

Waarde pakketBtwAfhandelingskosten per pakketInvoerrechten
Online betalenBetalen bij PostNL-punt
tot € 150,00ja€ 6,00€ 11,00nee
vanaf € 150,00ja€ 12,00€ 17,00ja

Waarom zijn de afhandelingskosten bij een PostNL-punt hoger?

Als we je pakketje naar een PostNL-punt moeten brengen is dat meer werk. En daar zitten extra kosten aan vast. Voor opslag en vervoer bijvoorbeeld. En de kosten voor het ophaalbericht dat we bij je bezorgen als je pakket klaarligt bij het PostNL-punt. Om de kosten voor jou én voor PostNL zo laag mogelijk te houden, raden we je aan om online te betalen.

Benieuwd hoeveel btw en invoerrechten je moet betalen?

Dat ligt er maar net aan wat je hebt gekocht. Op de website van de douane vind je een overzicht van producten die mensen vaak kopen bij buitenlandse webshops. Bij elk product staat welk percentage btw en invoerrechten je moet betalen.

Gaat het om een geschenk?

In dat geval hoef je pas inklaringskosten te betalen als de waarde hoger is dan 45 euro. We kunnen pas aangifte doen als het pakket aankomt in Nederland. Daarom brengen we de inklaringskosten altijd in rekening bij de ontvanger van het geschenk.