Wanneer betaal ik inklaringskosten?

Alleen als je iets koopt uit een land buiten de Europese Unie (EU). Wat je precies moet betalen is afhankelijk van de waarde van je pakket en het soort goederen in je pakket.

Uitzonderingsgebieden EU

Het kan zijn dat je iets ontvangt uit de EU waarvoor je wel inklaringskosten moet betalen. Dit zijn de zogenaamde uitzonderingsgebieden. Het gaat hierbij om Åland, de berg Athos, Campione d'Italia, de Canarische Eilanden, DOM (Departements d'Outre-Mer) en het meer van Lugano. Moet je inklaringskosten betalen omdat je pakket uit een van deze gebieden komt? Dan geldt standaard het tarief van €12,-.

Waarde pakketBtwAfhandelingskosten
per pakket
Invoerrechten
tot € 150,00ja€ 6,00*nee
vanaf € 150,00ja€ 12,00ja

*Let op: voor sommige goederen moet er een uitgebreide aangifte worden gedaan. Dan geldt het tarief van € 12,00. Ook als de waarde lager is dan € 150,00. Denk bijvoorbeeld aan goederen zoals alcoholhoudende producten, parfum, tabak, goederen waarvoor een vergunning of certificaat vereist is, accijns- en verbruiksbelastinggoederen of andere beperkte goederen bij invoer.

Benieuwd hoeveel btw en invoerrechten je moet betalen?

Dat ligt er maar net aan wat je hebt gekocht. Op de website van de douane vind je een overzicht van producten die mensen vaak kopen bij buitenlandse webshops. Bij elk product staat welk percentage btw en invoerrechten je moet betalen.

Gaat het om een geschenk?

In dat geval hoef je pas inklaringskosten te betalen als de waarde hoger is dan 45 euro. We kunnen pas aangifte doen als het pakket aankomt in Nederland. Daarom brengen we de inklaringskosten altijd in rekening bij de ontvanger van het geschenk.

Bezwaar maken tegen inklaringskosten

Ben je het niet eens met de inklaringskosten? Dan kun je bezwaar indienen. Je moet dan eerst de inklaringskosten betalen en het pakket in ontvangst nemen. Ook moet je de verpakking goed bewaren. Zit er een douaneformulier op het pakket? Bewaar die dan ook. Of maak er een foto van. Bezwaar maken doe je hier.