Mensen kiezen steeds vaker voor het gebruik van social media, sms en e-mail. Er worden steeds meer pakketten verstuurd en ontvangen, maar steeds minder brieven en kaarten. PostNL vangt de gevolgen van de marktveranderingen zo goed mogelijk op door te reorganiseren en te innoveren. Daarnaast is aanpassing van het landelijk dekkend locatienetwerk van brievenbussen, Postzegelverkooppunten, Pakketpunten, Postkantoren en Business Points nodig.
Postkantoren en Pakketpunten zijn belangrijke formules van PostNL. Deze bevinden zich in de winkels van ondernemers, bijvoorbeeld in supermarkten, bouwmarkten en kantoorboekhandels. Met de introductie van het pakketpunt naast het postkantoor biedt PostNL makkelijke e-commerce-dienstverlening aan voor klant en ondernemer.
Minder postkantoren, meer pakketpunten
In een postkantoor kunnen klanten terecht voor zowel post- als pakketdiensten. Daarnaast worden in de meeste postkantoren ook aanvullende diensten aangeboden zoals het overschrijven van een kentekenbewijs. Bij een pakketpunt kunnen klanten een pakket versturen, ophalen of retour sturen. Winkeliers met een pakketpunt kunnen ervoor kiezen hier ook postzegels van PostNL te verkopen. Momenteel en in de komende jaren veranderen we een deel van de postkantoren in pakketpunten en komen er meer pakketpunten bij. Het aantal locaties waar de klant post- én pakketzaken kan regelen neemt daarom toe. Uiteindelijk zal ons locatienetwerk minder postkantoren en brievenbussen, maar meer pakketpunten en postzegelverkooppunten bevatten. Het exacte aantal is mede afhankelijk van ontwikkelingen in de markt en lokale omstandigheden.
Brievenbussen
In vergelijking met andere Europese landen is het Nederlandse netwerk van brievenbussen bijzonder dicht. PostNL heeft het aantal brievenbussen teruggebracht, waarbij rekening is gehouden met marktontwikkelingen en klantbehoeften. Zo zijn brievenbussen geplaatst op druk bezochte en voor de hand liggende locaties, zoals bij de supermarkt, het treinstation of aan het begin van de woonwijk. Brievenbussen bij zorginstellingen die onder de onafhankelijke zorgvergelijkingswebsite Zorgkaart Nederland vallen, zijn niet verplaatst.
Inspraak voor belanghebbenden
PostNL erkent het belang om inspraak te bieden en advies te vragen aan (lokale) belangenorganisaties van mensen wie aanpassingen in de postvoorziening kan raken. Zo heeft PostNL, volgens wettelijk vereiste, in 2015 met landelijke belangengroepen een klankbordgroep opgericht. Hieraan nemen belangenorganisaties van ouderen, mensen met een beperking, bewoners van het landelijke gebied, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deel. Dit overleg heeft geresulteerd in overeenstemming over het toekomstige locatiebeleid en de manier waarop advies gevraagd wordt aan (lokale) belangenorganisaties. In april 2016 is PostNL gestart met het betrekken van de betreffende (lokale) belangenorganisaties voor het vragen van advies over het locatiebeleid voor postkantoren en de lokale wijzigingen in het netwerk van brievenbussen.