Op 15 maart 2023 mogen alle volwassen Nederlanders weer naar de stembus voor de Provinciale Staten - en Waterschapsverkiezingen. Maar daarvoor moeten ze wel stempassen en kandidatenlijsten thuisgestuurd krijgen. In Woerden willen ze dat dat proces 100% foutloos verloopt en vertrouwen ze al jaren op de samenwerking met PostNL.

Oudewater en Woerden zijn twee zelfstandige gemeentes, maar de werknemers van Woerden (50.000 inwoners), werken ook voor Oudewater (10.000 inwoners). De verkiezingspost doen ze sinds 2015 dan ook gezamenlijk. 

Vertrouwen

“Zo lever ik zelf de stempassen en de kandidatenlijsten aan, maar PostNL zegt al van tevoren hoeveel ze er nodig hebben, komen op tijd persoonlijk bij ons langs en laten met een duidelijke presentatie zien wat ze voor ons kunnen doen. En dat geeft veel vertrouwen. Ook door de jarenlange samenwerking, weten we elkaar heel goed te bereiken en te vinden. Dat is heel belangrijk bij zo’n proces als dit. We hebben vertrouwen in elkaar en het is fijn dat ik zeker weet dat wat ze doen, goed is.”

Vlekkeloos

“Verkiezingen moeten gewoon vlekkeloos verlopen. Je wilt niet dat een stempas bij een overleden persoon terechtkomt bijvoorbeeld. Die worden er dus door mij en PostNL uitgehaald van tevoren. Je kunt het nooit helemaal voorkomen, maar we doen daar wel ons uiterste best voor. Mensen hebben vaak geen idee wat dit proces allemaal inhoudt. We beginnen een half jaar voor de verkiezingen met voorbereiden. Dan kijken we hoeveel inwoners erbij zijn gekomen en berekenen of we genoeg stembureaus hebben. Verder moet je zorgen dat de tekst op de stempas en de kandidatenlijst helemaal goed is. Bepalen of er een begeleidende brief bij moet, die goed laten nalezen en op tijd aanleveren bij PostNL. En dan hoop je dat de postbodes het allemaal goed en op tijd bezorgen en die ervaring heb ik gelukkig. Er is heel weinig uitval en er komt heel weinig terug.”

Handig en duurzaam

“We gebruiken Mijn Post in de PostNL app en ik heb begrepen dat al aardig wat inwoners dat hebben weten te vinden. Het is een heel goed hulpmiddel. Ze kunnen erin zien waar de dichtstbijzijnde stemlocatie is, waar ze nog meer naartoe kunnen en krijgen een herinnering om te gaan stemmen. Het is ook handig voor ons als gemeente, omdat we burgers naar onze website kunnen linken in de app. Verder vind ik het fijn dat PostNL de bezorging zo duurzaam mogelijk doet en daar willen we als gemeente graag aan meewerken. Waar het kan maken we het groen.”

Getrouwd stel

“Sinds ik in Woerden werk, werk ik met PostNL en dat is al ruim dertig jaar. Soms is verandering goed, maar in dit geval doet verandering van spijs geen eten, want dit is gewoon heel betrouwbaar. PostNL maakt waar wat ze beloven. Ik heb er een vaste contactpersoon, waar ik mee kan schakelen en die ik bij wijze van spreken dag en nacht kan bellen als er wat is. We zijn net een getrouwd stel, PostNL en ik.