Hoe berekenen jullie inklaringskosten?

De inklaringskosten die je betaalt voor je pakket kunnen erg verschillen. De kosten bestaan meestal uit btw en afhandelingskosten. Voor pakketten met een totale waarde boven de €150 betaal je soms ook invoerrechten.

Btw

Als je iets in Nederland koopt, betaal je altijd btw. Die is standaard verwerkt in de prijs. Bestel je iets in een land buiten de EU? Controleer dan of er iets als 'VAT included’ of ‘All duties included’ bij staat als je afrekent. Staat dit er niet? Dan is de btw nog niet in de prijs verwerkt. In dat geval moet je btw betalen als je pakket in Nederland aankomt.

Voor de meeste productgroepen betaal je 21% btw. De btw wordt berekend over de prijs van het product, de verzendkosten, eventuele verzekeringskosten en de eventuele invoerrechten.

Invoerrechten

Is de waarde van je bestelling hoger dan €150? Dan betaal je misschien ook invoerrechten. Het percentage waarmee de invoerrechten worden berekend, verschilt per soort product. De invoerrechten worden berekend over de prijs van het product, de verzendkosten en eventuele verzekeringskosten.

Lees meer over de percentages van btw en invoerrechten op de website van de Belastingdienst.

Afhandelingskosten

De btw en/of invoerrechten die je moet betalen, schieten we voor als je pakket in Nederland aankomt. Daarnaast openen en onderzoeken we pakketten als dat nodig is en regelen wij het inklaringsproces. Daarvoor rekenen we afhandelingskosten. Hoeveel afhandelingskosten je betaalt, zie je in onderstaande tabel.

Waarde pakketBtwAfhandelingskosten
per pakket
Invoerrechten
tot € 150,00ja€ 6,00*nee
vanaf € 150,00ja€ 12,00ja

*Let op: voor sommige goederen moet er een uitgebreide aangifte worden gedaan. Dan geldt het tarief van € 12,00. Ook als de waarde lager is dan € 150,00. Denk bijvoorbeeld aan goederen zoals alcoholhoudende producten, parfum, tabak, goederen waarvoor een vergunning of certificaat vereist is, accijns- en verbruiksbelastinggoederen of andere beperkte goederen bij invoer.

Inklaringskosten

Tel bovenstaande kosten bij elkaar op, en je hebt de inklaringskosten.

Voorbeeld


Skischoenen uit het Verenigd Koninkrijk€ 179
Verzendkosten€ 10
Verzekeringskosten€ 11
Totale waarde€ 200
Te betalen invoerrechten (8% van totale waarde)€ 16
Btw (21% van totale waarde + invoerrechten)€ 45,36
Afhandelingskosten (online betaald)€ 17
Inklaringskosten (Invoerrechten, btw en afhandelingskosten)€ 73,36

Kloppen de inklaringskosten niet?

Denk je dat de inklaringskosten verkeerd berekend zijn? Dan kun je bezwaar maken via chatbot Daan. Daarvoor moet je wel eerst de inklaringskosten betalen en je pakket in ontvangst nemen. Wil je helemaal niet betalen? Dan kun je het pakket weigeren. We sturen het dan terug naar de afzender.