Verhuizen naar een andere gemeente?

Hier moet je op letten

Dozen bestellen, verhuiskaartjes sturen, je nieuwe bezorgadres doorgeven aan de krant: als je gaat verhuizen zijn er veel praktische zaken die je standaard moet regelen. Maar als je naar een andere gemeente verhuist, komt er nét wat meer bij kijken. Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij zodat je zonder zorgen naar je nieuwe stekkie verhuist.

Schrijf je in bij je nieuwe gemeente

Je nieuwe adres geef je altijd door aan de gemeente waar je naartoe verhuist. Wanneer je je inschrijft bij je nieuwe gemeente is ook goed om te weten. Ga uiterlijk 4 weken voor je verhuisdag naar de website van je nieuwe gemeente en log in met je DigiD om je verhuizing doorgeven. Je hebt daar een geldig legitimatiebewijs en een bewijs van bewoning, zoals een koopakte of huurcontract, voor nodig. Doe dit op tijd, want je hebt tot 5 dagen na je verhuisdatum de tijd om je gemeente op de hoogte te brengen. Daarna mag je gemeente je een boete geven die kan oplopen tot wel € 325. Zet het dus in je agenda! Afmelden bij je oude gemeente hoeft niet. Je nieuwe gemeente geeft je verhuizing namelijk automatisch door aan alle organisaties die je adres nodig hebben, zoals de Belastingdienst, je pensioenfonds en je zorgverzekeraar. Op wiekrijgtmijngegevens.nl vind je het volledige overzicht van alle instanties die je nieuwe adres ontvangen.

Vergelijk energieleveranciers en telecomproviders

Omdat je naar een nieuwe gemeente verhuist, kan het gebeuren dat je daar met andere leveranciers van gas, licht, internet en televisie te maken krijgt. In dat geval kun je je contract stopzetten en overstappen naar een nieuwe leverancier. Maar ook wanneer je je contract met je mee kunt verhuizen, is het verstandig om de nieuwe aanbieders te verkennen. Want een nieuw huis betekent ook een nieuw energielabel, een andere oppervlakte om te verwarmen en meer of minder aansluitpunten voor je internet en televisie. Al deze veranderingen hebben invloed op het bedrag dat je iedere maand moet betalen. Wil je zeker weten dat je de beste deal krijgt? Pak dan de kans om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken op een vergelijkingswebsite. Doe dat minstens een paar weken van tevoren, zodat je leveranciers de tijd hebben om je overstap te verwerken. En vergeet niet om de meterstanden op te schrijven op het moment van sleuteloverdracht!

Regel je inboedelverzekering

Ben je nog harstikke tevreden met je huidige inboedelverzekering? Dan hoef je je verzekeraar alleen op de hoogte te brengen van je nieuwe adres en verhuisdatum. Vaak kan dat online via de website van de verzekeraar. De premie die je daarvoor betaalt is afhankelijk van de regio en het huis waarin je woont. Houd er dus rekening mee dat je verzekeraar die nog kan aanpassen. Nog slimmer is om deze kans te pakken om nieuwe verzekeringen te vergelijken die beter aansluiten op je nieuwe woonsituatie. Het kan namelijk zomaar zijn dat je andere dekkingen nodig hebt of korting krijgt op sommige onderdelen.

Meld je aan voor drinkwater

Je gemeente brengt je waterbedrijf niet automatisch op de hoogte als je verhuist. Je moet je dus zelf afmelden bij je huidige waterbedrijf en natuurlijk aanmelden bij je nieuwe leverancier. Beide bedrijven zullen je vragen om de meterstand door te geven, dus vergeet op je verhuisdag niet om een foto van de meterstand te maken in je oude en nieuwe stulpje. Goed om te weten: je nieuwe waterbedrijf kies je niet zelf. Er zijn in totaal 10 waterbedrijven in Nederland die het drinkwater leveren aan verschillende regio's. Weet je niet zeker welk waterbedrijf hoort bij je nieuwe adres? Op de website van Vewin vind je dat zo terug.

Vraag een parkeervergunning aan

Heb je een auto? Dan is het handig om te weten dat je parkeervergunning niet automatisch met je meeverhuist. Die moet je dus zelf opzeggen bij je huidige gemeente. Kom je ook in je nieuwe gemeente terecht in een wijk met betaald parkeren? Zorg dan dat je je nieuwe parkeervergunning op tijd aanvraagt. Sommige steden hebben namelijk ellenlange wachtlijsten!

Ga op zoek naar een nieuwe school en kinderopvang

Heb je kinderen? Dan is het goed om te weten dat je gemeente geen nieuwe school of dagopvang voor je regelt. Begin op tijd met je zoektocht, want scholen kunnen gemiddeld 3 maanden de tijd nodig hebben om een nieuwe inschrijving te verwerken en veel dagopvangen hebben lange wachtlijsten. Je wilt jezelf natuurlijk wel de tijd geven om open dagen te bezoeken en kennismakingsgesprekken te voeren voor je je keuze maakt. Websites zoals scholenopdekaart.nl en onderwijsinspectie.nl helpen je met het vinden en vergelijken van verschillende scholen in je nieuwe gemeente.

Controleer je toeslagen en uitkering

Ontvang je een uitkering? Dan krijg je die van de gemeente waarin je op dit moment woont. Als je naar een andere gemeente verhuist, dan moet je die dus opnieuw aanvragen in je nieuwe gemeente. Op de website antwoordop.nl lees je hoe dat precies werkt.

Ook je toeslagen kunnen veranderen wanneer je verhuist. Zo kan de Belastingdienst je huurtoeslag aanpassen op basis van je nieuwe huurbedrag. En moet je huurtoeslag zelf stopzetten als je verhuist naar een koopwoning. Daarom is het slim om je verhuizing direct door te geven via toeslagen.nl. Op die manier voorkom je dat je achteraf een bedrag moet terugbetalen.

Vraag gemeentelijke belastingen terug

Iedere gemeente regelt zelf haar gemeentelijke belastingen zoals de rioolheffing, afvalstoffenheffing en hondenbelasting. Soms betaal je die vooruit, en soms achteraf. Als je vooruit hebt betaald, kun je dus een bedrag terugvragen wanneer je verhuist. Check ook gelijk welke belastingen je moet betalen aan je nieuwe gemeente. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.